Grbićev "Kanon potištenog uma" u najužem izboru za "Beogradskog pobednika"

Šest najboljih romana iz 2023. godine

Izvor: B92
Podeli
Foto: PROMO
Foto: PROMO

Roman Kanon potištenog uma autora Filipa Grbića ušao je u najuži izbor za prestižnu nagradu Beogradski pobednik nakon što je odlukom žirija uvršten među šest najboljih knjiga napisanih na srpskom jeziku i tako ostao u trci za ovogodišnje priznanje.

Prethodno je žiri koji je radio u sastavu: Predrag Petrović, Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković, izglasao 14 najboljih romana napisanih na srpskom jeziku u prethodnoj godini.

Foto: PROMO
Foto: PROMO

Grbić je za svoj prvi roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio Nagradu Miloš Crnjanski za 2016. i 2017. godinu. Njegov drugi roman, Prelest, koji je preveden na francuski i makedonski jezik, stručni žiri Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je kao najbolje prozno delo u 2018. godini (Nagrada Branko Ćopić).

Foto: PROMO
Foto: PROMO

U poslednjem romanu beogradskog pisca upoznajemo se sa troje protagonista čije različite glasove objedinjuje pripovedanje u trećem licu – iako uz neskrivenu, prijateljsko-bratsku naklonost pripovedača prema njima. Njihovim različitim temperamentima zajedničko je osećanje potištenosti. Njihove različite sudbine, jednako obeležene neuspehom, čudesno se ukrštaju u jedan tok, koji vodi ka tragičnom raspletu. Povrh toga, budući da radnja romana obuhvata najskoriju prošlost, tokom koje su se dramatični događaji od globalnog značaja odigravali sa dosad nezabeleženom učestalošću, i ta histerična kakofonija istorije ukomponovana je u harmoniju umetničkog dela.

Sva tri romana Filipa Grbića možete potražiti na sajtu Vulkan izdavaštva vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Dobitnik Beogradskog pobednika, nagrade koju je ustanovila Biblioteka grada Beograda 2021. godine, biće proglašen 22. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu