Knjižara nije dovoljno dobro sakrila LGBT roman: Usledila ogromna kazna

Lira, druga najveća knjižara u Mađarskoj, danas je saopštila da će preduzeti pravne korake nakon što je dobila veliku novčanu kaznu zbog prodaje romana s LGBT tematikom za maloletnike koji nije bio u zatvorenom pakovanju.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Bilion photos
Foto: Shutterstock/Bilion photos

Vlasti Budimpešte su juče kaznile Liru s 12 miliona forinti (36.000 dolara) zbog prodaje stripa Heartstopper britanske autorke Alis Oseman na sekciji za maloletničku književnost, ali bez obvezne plastične ambalaže, čime je prekršila zakon. Kristian Njari, kreativni direktor u Liri i spisatelj, rekao je da je kazna nesrazmerna, da je zakon nejasan i da će knjižara posegnuti za pravnim lekom.

Vlasti tvrde da žele da zaštite decu

Vlada premijera Viktora Orbana promiče hrišćanske, konzervativne vrednosti i 2021. je donela zakon koji zabranjuje "prikazivanje i promicanje homoseksualnosti" među mladima od 18 godina, ne obazirući se na oštre kritike udruženja za ljudska prava u Evropskoj uniji.

Zakon koji, kako tvrde vlasti, ima za cilj da zaštiti decu izazvao je tegobe u LGBT zajednici. To nije prvi put da je knjižara kažnjena zbog kršenja tog zakona. Najnovija kazna dolazi dva dana pre Parade ponosa u Budimpešti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu