Kratki roman "Nevidljiva družba“ delo je nagrađivanog pisca Muharema Bazdulja

Osamnaesta knjiga u Laguninoj ediciji "Bez prevoda“ je kratki roman nagrađivanog pisca, novinara i prevodioca Muharema Bazdulja "Nevidljiva družba“.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Kada ga u mrklom mraku pritisnu bol i nedostatak daha, junaku "Nevidljive družbe“, poslovično, dotadašnji život počinje da se odvija pred onim unutrašnjim okom koje neki zovu dušom. Taj "film“ se ne odvija hronološki, nego asocijativno, a majstorstvo i nepredvidivost tih asocijacija daju posebnu snagu ovom kratkom romanu Muharema Bazdulja.

Lirskiji nego ikad pre, sa eklektičnom erudicijom i furioznom sintaksom, ovo je roman koji se čita "u dahu“ jer niti oko ima gde da se odmori niti čitalac želi da prestane. Geografski i istorijski omeđen toponimima potonule Jugoslavije, roman je ipak mnogo više metafizička metafora nego još jedna u nizu (po)ratnih ličnih storija. Život kao ogledalo u čijem odrazu su i čitalački životi.

Foto: Promo
Foto: Promo

U ovoj knjizi će se pronaći svi koji promišljaju, osećaju, na bilo koji način nose u sebi vreme bivše Jugoslavije, svako ko voli (beskrajne) priče o pop kulturi, književnosti i umetnosti. Svako ko se preispituje, makar ponekad pomisli šta bi bilo da mu je život krenuo nekim drugim putem, ko se oseća da je omanuo u svojim životnim planovima i da više nema novog početka. Svako ko voli poeziju Konstantina Kavafija, a naročito pesmu "Bog napušta Antonija“, kojom je inspirisan ovaj roman.

"Nevidljivu družbu“ Muharema Bazdulja možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu