Košarkašica koja je zbog marihuane uhapšena u Rusiji piše memoare o zatočeništvu: "Za Amerikance"

Američka košarkašica Britni Grajner nada se da će knjigom o zatočeništvu u Rusiji proširiti svest o drugima koji su tamo zatočeni kroz memoare koje sada piše.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zvezda američke ženske profesionalne lige WNBA planira da izda knjigu u proleće 2024. u kojoj će detaljno opisati svoj gotovo 10-mesečni boravak u zatvoru nakon hapšenja zbog posedovanja droge, objavio je u utorak izdavač Alfred A. Knopf.

"Čitaoci će čuti moju priču i razumeti zašto sam toliko zahvalna na izlivu podrške ljudi širom sveta", rekla je Grajner u izjavi.

"Pišući ovu knjigu, nadam se da ću podići svest o drugim Amerikancima koji su nepravedno pritvoreni u inostranstvu."

Grajner je uhapšena u februaru 2022. nakon što su Rusi potvrdili da je u njenom prtljagu u moskovskoj vazdušnoj luci Šeremetjevo pronađeno ulje kanabisa. Igračica Finiks Merkurija rekla je da je stavljanje te materije u prtljag bila "iskrena greška" i priznala je krivicu za optužbe za drogu prošlog jula.

"Nepojmljivo razdoblje"

Osuđena je na devet godina zatvora, ali se u decembru vratila u SAD nakon što je razmenjena za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

"Stigla sam u Moskvu kako bih se ponovno pridružila košarkaškom timu UGMK Ekaterinburg i odmah sam zadržana u vazdušnoj luci", rekla je Grajner.

"Taj dan je bio početak nepojmljivog razdoblja u mom životu koje sam tek sada spremna da podelim. Glavni razlog zbog kojeg sam se tog dana vratila u Rusiju na posao bio je taj što sam želela svoju ženu, porodicu i saigrače da učinim ponosnima."

Tridesetdvogodišnja Grajner kaže kako se nada da će svojom pričom skrenuti pažnju na zatvorenike, uključujući reportera Wall Street Journala Evana Gerškoviča, koji je optužen za špijunažu. Njeni memoari, koji još nemaju naslov, dobiće koautora, kaže izdavač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu