Promocija nove knjige proslavljenog autora Dušana Miklje "Gradovi kao sudbina"

Promocija knjige Gradovi kao sudbina autora Dušana Miklje biće održana u knjižari Vulkan na Trgu republike u sredu, 14. decembra, u 19 sati.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

O novoj Mikljinoj knjizi govoriće Meliha Pravdić, novinarka i urednica programa Radio Beograda 2, kao i Muharem Bazdulj, pisac i prevodilac.

"Imao sam sreće što sam boravio u Africi u vreme zbacivanja okova kolonijalizma, u Italiji u doba Crvenih brigada i terorizma, u Njujorku pred raspad Jugoslavije i u Briselu, sedištu EU i NATO-a, u vreme njenog raspada. U ovom romanu, gotovo ništa nije izmišljeno – ni ličnosti ni događaji. Drugim rečima, mi živimo u gradovima, ali i gradovi žive u nama. U ovom romanu to se doslovno može shvatiti, jer su gradovi u kojima sam živeo bili ličan izbor, ali i nametnuti neželjenim okolnostima", istakao je Dušan Miklja.

Roman Gradovi kao sudbina može se žanrovski doživeti na više načina – kao stvarnosna proza, svedočanstvo o tektonskim društvenim potresima poslednjih decenija, kao opis gradova (ne u putopisnom, već u sudbinskom smislu), a možda najviše kao lična ispovest nekoga ko u više gradova istražuje ko mu je naneo zlo, ali i kao protivotrov, uzimajući u obzir i ono lepo i dobro što je doživeo.

Dušan Miklja je diplomirao na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, i oduvek se bavio rečima – kao profesor, prevodilac, novinar i pisac. Autor je više romana, zbirki priča, putopisno-esejističke proze, životopisa, drama i publicističkih dela.

Njegov roman Njujork, Beograd dobio je Nagradu Zlatni hit liber za jedno od najčitanijih književnih dela. Na međunarodnom festivalu u Moskvi za dramu Orden dobio je Nagradu za najbolji savremeni antiratni tekst, a za dokumentarnu dramu A lutta continua godišnju Nagradu Radio Beograda. Dobitnik je Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu