Roman Olivere Zulović "Priručnik za solidan život" predstavljen novosadskoj publici

Roman "Priručnik za solidan život" Olivere Zulović, uvek aktuelna priča o dečijem pogledu na svet odraslih i odrastanje uopšte, predstavljen je sinoć novosadskoj publici u prisustvu velikog broja posetilaca.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

"Specifična forma knjige koja se čita u dahu, donosi slojevitost i duboku poruku kroz priču u kojoj su glavni likovi devojčica i dečak Ljuba i Ljubica u kojima se svi možemo prepoznati", istakla je novinarka Tamara Srijemac, koja je zajedno sa autorkom komentarisala knjigu.

Autorka romana, Olivera Zulović, istakla je da je knjigu inicijalno pisala za odrasle, ali da je ona privukla pažnju tinejdžerima, što je veoma raduje.
"Inspiriše me čistota dečije perspektive. Njihovo viđenje sveta neopterećeno je svim obrascima, položajima, novcem, fizičkim izgledom. Mi odrasli to često, nesvesno zaboravljamo, a namera ove knjige je da nas podseti na iskreniji ugao", rekla je Zulović.

Tokom promocije, obrađene su teme koje se kroz roman prepliću – vršnjačko nasilje, rodno zasnovano nasilje, prijateljstvo, rodno zasnovane uloge, ali i smrt.
Govoreći o vršnjačkom nasilju, Zulović je istakla da je deci, ako i kada se susretnu sa tim, uvek lakše da se izbore ukoliko imaju podršku svojih drugara i roditelja. Kako je rekla, veruje da se u društvu razvija trend da je sramota biti kukavica i siledžija i da joj se taj trend izuzetno sviđa.

Ispravan način na koji Ljubica i Ljuba vide rodno zasnovano nasilje kada mu igrom slučaja posvedoče, takođe je bio tema razgovora, a Zulović smatra da je tu posebno važna uloga roditelja - ako deca vide da roditelji ne reaguju i prave se da ne vide, i deca će usvojiti taj obrazac ponašanja. Zato je važno da roditelj svojoj deci uvek postavljaju primer – poručila je ona.

Ljubica, iako devojčica, u knjizi je predstavljena kao hrabrija od Ljube koji je dečak, a autorka navodi da namera za takvu postavku uloga nije bila namerna, već da su u njenom životu i iskustvu, devojčice i žene, uvek hrabrije i borbenije. Upravo iz tog njihovog odnosa, proizilazi i duboko, iskreno prijateljstvo, za koje je jasno da će trajati ceo njihov život, a kako Zulović kaže, upravo ta rana, dečija prijateljstva koja opstaju, zajedno sa svim ljudima koje kasnije kroz život srećemo, imaju formativan uticaj na sve nas.

U knjizi je obrađena i tema smrti i kako se deca nose sa njom. Upitana da li o tome treba otvoreno pričati sa decom ili je to još uvek tabu tema, Zulović je navela da sa decom treba pričati o životu onakvom kakav jeste, na način prilagođen svakom detetu ali da osim o smrti još više treba pričati o ljubavi.
Autorka je najavila i svoj naredni roman, koji će, kako kaže, biti priča o dopadanju i svemu onome što su ljudska bića spremna da urade da bi se dopadala svetu. I naredna knjiga, kao i roman prvenac, biće pisana iz dečije perspektive.

O knjizi:
"Priručnik za solidan život" u izdanju izdavačke kuće LOM je priča o Ljubici i Ljubi, o nežnom prijateljstvu u koje se sklanjaju da lakše podnesu jade koji prate njihovo odrastanje, o vrednostima kojima na tom putu sazrevanja jedno drugog uče, o avanturi u koju se upuštaju da hrabro isprave loše stvari u životu. Pisana kroz prizmu deteta, ovo je knjiga za odrasle i one koji to još nisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu