Biblioteka u Valjevu proslavila 150 godina od osnivanja

Bibiloteka "Ljubomir Nenadović" u Valjevu proslavila je 150 godina od osnivanja, a državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović kaže da je to jedan od najjznačajnijih jubileja u istoriji srpske kulture.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/dusanpetkovic
Foto: depositphotos/dusanpetkovic

"Ta činjenica nas obavezuje da ovu tradiciju sa posebnom pažnjom obeležimo, i ubuduće negujemo i unapređujemo", istakao je Gajović i dodao da je valjevska biblioteka ustanova kulture od nacionalnog značaja i matična biblioteka informacionog sistema Kolubarskog okruga.

Čitaonicu Valjevsku posećivali su svi značajni srpski pisci, što je takođe svojevrsna potvrda njenog ugleda, koji je sticala u prethodnih vek i po, a njen fond trenutno broji više od 150.000 bibliotečkih jedinica.

Prema Gajovićevim rečima, ovakvo bogatstvo biblioteke čitav kraj čini bogatijim nego što se to obično misli.

"Moramo na proslavi prvih 150 godina ove dragocene ustanove dodati da je Matična biblioteka 'Ljubomir Nenadović' nosilac Ordena Svetog Save, dobitnica Surepove nagrade, Nagrade grada Valjeva, Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i mnogih drugih nagrada i priznanja“, podvukao je Gajović.

On je poželeo još mnogo uspeha i jubileja svima koji rade u biblioteci ili na njenom negovanju jer je "uzor i primer nesvakidašnje vrednosti".

Delegacija koju su činili uz predstavnike Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i gosti iz SANU, Valjevci ili prijatelji Valjeva, Filološkog fakulteta u Beogradu i drugih fakulteta, pisci i drugi gosti, nakon održane sednice obišli su biblioteku, prisustvovali otvaranju izložbe o istorijatu Biblioteke i svečanoj akademiji "Dugo putovanje u budućnost", na kojoj je upriličen prikladan umetnički program.

Proslavljanje jubileja, 150 godina od osnivanja Čitaonice valjevske obeležilo se i u svim valjevskim školama, gde je prvi čas posvećen važnosti čitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu