Čekajući dva "Nobela"

Švedska kraljevska akademija će danas u 13 časova objaviti imena laureata Nobelove nagrade za književnost i za 2018. i za 2019. godinu.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: gettyimages/ Chris Jackson
Foto: gettyimages/ Chris Jackson

U kladionicama je favorit kanadska pesnikinja i esejista En Karson (ima kvotu pet), a sledi je Mariz Konde, francuska spisateljica istorijskih romana, poreklom iz Gvadalupea (kvota šest). Visoko kotirani su i "večiti" kandidati Japanac Haruki Murakami, Kenijac Ngugi va Tiongo, Ruskinja Ljudmila Ulicka i Kineskinja Can Sjue. Na širem spisku su i Margaret Atvud, Milan Kundera, Peter Handke, Ju Hua, Laslo Krasnahorkai, Olga Tokarčuk, Jun Fose, Ismail Kadare...

Tokom prošlogodišnjeg imenovanja dobitnika Nobelovog priznanja iz drugih oblasti, u žiži je bio skandal, u vezi sa mužem Katarine Frostenson, švedske spisateljice i članice Akademije koja odlučuje o književnoj nagradi. Naime, najmanje 18 žena optužilo je Žan-Kloda Arnoa za seksualne napade i zlostavljanje, za šta mu je sud "odrezao" zatvorsku kaznu od dve i po godine. Osumnjičen je i da je u sedam navrata "odao" ime dobitnika književnog "Nobela".

Troje članova akademije se potom povuklo, smatrajući da Sara Danijus, sekretar Akademije, nije dovoljno oštro reagovala povodom skandala, a onda su se povukle i Sara Danijus i Katarina Frostenson. Njihove fotelje ostale su prazne, a glasovi neupotrebljivi, jer se članovi biraju doživotno i nemaju zamenu (pre tri decenije se, slično, povuklo dvoje članova, nezadovoljno reakcijom Akademije na pretnje upućene Salmanu Ruždiju). Preostalih jedanaest članova prošle godine je tehnički moglo da izabere laureata, ali im je skandal poljuljao kredibilitet.

Sve to je uticalo i na promenu procedure nagrađivanja, prema kojoj je Nobelov komitet predlagao pet kandidata, a akademici, između njih, birali pobednika. Od sada će o nagradi za književnost odlučivati petočlani komitet, kojeg imenuje Nobelova fondacija, a Akademija će je samo potvrđivati i davati svoje mišljenje.

EVROCENTRIČNOST

POSLEDNjI dobitnik "Nobela" bio je Japanac Kazuo Išiguro, koji piše na engleskom i državljanin je Velike Britanije, a pre njega nagrada je pripala američkom pesniku i rokeru Bobu Dilanu, što je izazvalo mnoge kontroverze. Ovo priznanje odavno je optuženo i za evrocentričnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu