Ovo je pesma koja najviše opušta VIDEO

Muzika pokreće prijatna osećanja, ali nam i pomaže u borbi protiv stresa i anksioznosti. Lagane melodije su se pokazale korisnim za naše mentalono zdravlje, a posebno jedna muzička numera je delotvorna u stanjima uznemirenosti i stresa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: ESB Professional/Shutterstock
Foto: ESB Professional/Shutterstock

Ukoliko nam stres uzima danak i ne dozvoljava da normalno funkcionišemo, bitno je da razgovaramo sa stručom osobom, koji će nam pomoći i preporučiti adekvatnu terapiju ili tehniku.

U bolničkom okruženju, lekovi su najčešća "odbrana" od anksioznosti. Naravno, da ovo ima smisla s obzirom na mnogobrojne studije i ispitivanja koja podržavaju sigurnost i efikasnost. Međutim, istraživači sa odeljenja za anesteziologiju i kritičnu negu na Univerzitetu u Pensilvaniji proučavali su da li muzika može da bude dostojna zamena lekovima. Konkretno, uporedili su efekte lekova sa umirujućom pesmom.

Pesma Weightless, koji izvodo Marconi Union korišćena je u studiji. Polovina pacijenata u eksperimentu slušala je ovu numeru, dok je druga polovina dobila lek benzodiazepin za smirivanje nervoznih emocija:

"Zanimljivo je da je pesma imala slične efekte kao benzodiazepin, ali, naravno, pesme nemaju nuspojave. Ovo otkriće je zaista duboko i snažno", kaže psiholog Dženifer Tajc, a piše Majnd Bodi Grin.

Pomenuta pesma može se naći na većini striming platformi, pa je stručnjaci savetuju da je pustimo kada smo napeti. Oni napominju da je terapija muzikom samo jedna od mnogih opcija za ublažavanje anksioznosti i možda neće biti delotvorna za sve, ali vredi da pokušamo.

Bez obzira koju vrstu muzike odaberemo, možemo iskusiti izuzetne prednosti muzičke terapije. U jednom podkastu, neurolog Kulret Caudhari, pomenuo je studiju u kojoj je uočena da kod pacijenata sa traumatskim povredama mozga, neurološka muzička terapija je značajno poboljšala izvršnu funkciju i ublažila anksioznost i depresiju.

Muzika je kao meditacija - svakodnevno vežbanje je korisno za mentalno zdravlje, ali takođe preporuka je da slušamo muziku kako bismo se rasteretili, opustili.

Psiholozi savetuju da napravimo sopstvenu plej listu, sačinjenu od muzike za koju znamo da nam pomaže da se umirimo. Ističu da bi rezultati mogli da nas poprilično iznenade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu