Posle 80 godina će konačno biti objavljena muzika nastala u Aušvicu

Muzika koju su komponovali zatvorenici Aušvica tokom Holokausta konačno će ugledati svetlost dana sledeće nedelje.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Rawpixel.com
Foto: Shutterstock/Rawpixel.com

Biće predstavljena četiri od preko 200 komada koje je otkrio dirigent i kompozitor Leo Gejer tokom posete tom koncentracionom logoru 2015. godine.

Gejer je posetio bivši nacistički koncentracioni logor nakon što je dobio nalog da komponuje muziku u znak sećanja na Martina Gilberta, britanskog istoričara i stručnjaka za holokaust koji je umro u februaru ove godine.

Gejer, koji nije Jevrej, otputovao je u Poljsku da bi stekao „osećaj težine“ Gilbertovog dela. Dok je bio tamo, sastao se sa arhivistom u Memorijalnom centru i muzeju Aušvic-Birkenau, koji je spomenuo da imaju ostatke muzičkih ploča koje su svirali orkestri u logoru.

"Umalo da se srušim..."

„Znao sam da u Aušvicu postoje orkestri i o tome smo razgovarali, jer me je kao muzičara to zanimalo“, rekao je Gejer u telefonskom intervjuu za CNN u četvrtak.

"Tek tada je pomenuo rukopise u arhivi. Skoro sam se srušio kada mi je prvi put rekao - nisam mogao da verujem da je tako nešto prošlo skoro nezapaženo skoro 80 ​​godina", dodao je on.

Gejer, koji je doktorirao muziku i kompoziciju na Univerzitetu Oksford, naglasio je da je ono što je sačuvano u Aušvicu „kao rasuta slagalica“. Ali on je odlučan da sastavi ova dela i oživi ih.

Četiri numere koje će biti predstavljene sledeće nedelje biće deo jubilarnog koncerta Constella Music povodom 10. godišnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu