Osnivač časopisa Roling stoun izbačen iz odbora Rokenrol Kuće slavnih

Suosnivač časopisa "Roling stoun" i Rokenrol kuće slavnih Jan Vener, izbačen je danas iz upravnog odbora te Fondacije nakon rasističkih i miziginih komentara u intervjuu za ''Njujork tajms''.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Jan Vener je izbačen iz Upravnog odbora Fondacije Rokenrol kuća slavnih", navodi se u saopštenju Fondacije.

Povodom objavljivanja svoje nove knjige "Majstori" koja sadrži intervjue sa muzičarima Bobom Dilanom, Džerijem Garsijom, Mikom Džegerom, Džonom Lenonom, Brusom Springstinom, Pitom Taunšendom i Bonom Voksom, Vener je na pitanje zašto nije intevjuisao žene ili crne muzičare, odgovorio da "oni jednostavno nisu artikulisani na tom nivou".

"Nije da su neartikulisani, ali idite na duboki razgovor sa Grejs Slik ili Dženis Džoplin...Znate, Džoni Mičel nije bila filozof rokenrola. Ona, po mom mišljenju, nije prošla taj test“, rekao je Vener za njujorški list.

"O crnim umetnicima...znate, Stivi Vonder, genije, zar ne? Pretpostavljam da kada koristite reč tako širokog pojma kao što su 'majstori', greška je u upotrebi te reči. Možda Marvin Gej ili Kertis Mejfild? Mislim, jednostavno nisu artikulisali na tom nivou“, rekao je Vener.

On je u intervjuu rekao da očekuje reakciju javnosti.

"Samo radi odnosa s javnošću, možda je trebalo da odem i pronađem jednog crnog muzičara i jednu ženu umetnika da ih uključim ovde, a koji nisu bili u skladu sa istim istorijskim standardom, samo da bih sprečio ovakvu vrstu kritike", dodao je. Vener se kasnije izvinio "od srca zbog tih napomena" preko svog izdavača "Little, Brown and Company", a knjigu je opisao kao zbirku intervjua koji odražavaju vrhunske tačke njegove karijere.

"One ne odražavaju moje poštovanje i divljenje prema bezbrojnim kultnim umetnicima koji su promenili svet i čiju muziku i ideje poštujem i slaviću i promovisati dok sam živ“, rekao je Vener za USA Today.

"Potpuno razumem zapaljivu prirodu loše odabranih reči i duboko se izvinite i prihvatite posledice”, naveo je Vener. Vener je bio suosnivač časopisa ''Roling stoun'' 1967. i njegov urednik i direktor do 2019. Takođe je suosnivač Rokenrol kuće slavnih, koja je pokrenuta 1987. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu