Čuvena gitara koju je Kurt Kobejn razbio na sceni prodata za 600.000 dolara FOTO

Gitara koju je frontmen Nirvane Kurt Kobejn razbio na sceni prodata je za skoro 600.000 dolara, objavila je u subotu aukcijska kuća.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Očekivalo se da će Julien\'s Auctions dobiti deset puta manje za instrument.

Gitara je na kraju prodata na aukciji u Hard rok kafeu u Njujorku za tačno 595.000 dolara, što je aukcijska kuća proglasila "neverovatnim". Crni Fender Stratocaster je ponovo sastavljen, ali se više ne može svirati.

Gitara nosi potpise tri člana kultnog grunge benda: Kobejna, basiste Krista Novoselića i bubnjara Dejva Grola. Na gitari su i dalje vidljive pukotine koje je Kobejn napravio.

Foto: profimedia
Foto: profimedia

"Kada je bio na bini i svirao, Kurt Kobejn je bio mašina. Bio je ljut i to se moglo osetiti. Posebno po načinu na koji je rukovao svojim instrumentima", rekao je u maju. Frederik veruje da oštećena gitara simbolizuje "oštećenog muzičara” i "sirovo i burno vreme” u muzici.

Nirvana je osnovana kasnih osamdesetih u severozapadnoj američkoj državi Vašington. Grupa je širu slavu stekla 1991. izdavanjem svog drugog albuma Nevermind, koji je prodat u više od 30 miliona primeraka.

Frontmen grupe postao je plavokosi idol i glas nove generacije, ali se tokom života borio sa zavisnošću i zdravstvenim problemima. Izvršio je samoubistvo u Sijetlu u aprilu 1994. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu