E.T. nakon 24 godine: Vana i Bojtronik opet na sceni

Nekadašnji muzički partneri iz grupe "Electro Team", Ivana Vrdoljak Vana i Bojtronik, nakon 24 godine ponovo su zajedno na sceni, a pripremaju se za koncert u zagrebačkoj Areni 5. februara.

Izvor: Večernji.hr
Podeli
Foto: Wikimedia Commons/Roberta F.
Foto: Wikimedia Commons/Roberta F.

Grupa E.T. iz Zagreba, jedna od perjanica dens muzike krajem osamdesetih, uz "I Bee", Ninu Badrić, Tonija Cetinskog i nedavno preminulu Kasandru, najzaslužnija je za promociju novog zvuka u Hrvatskoj.

Vanna, koja u Areni Zagreb slavi 30 godina karijere, ušla je u postavu grupe 1991. godine. Prvi album E.T.-ja, "Electro Team", 1993. napravio je Tomo in der Mühlen. Drugi, "Second to None", stigao je naredne godine, taman u vreme održavanja prvog Porina, na kome mladi E.T. odmah osvajaju nagrade u kategorijama za najbolju vokalnu izvedbu i najbolji video-spot.

Sledeće godine opet dobijaju Porin za hit godine, pesmu "Da ti nisam bila dovoljna". Hitovi, poput "Tek je 12 sati" iz 1993. godine, koji je kasnije izabran i za domaći hit decenije u Hrvatskoj, postali su toliko popularni da su ušli u svakodnevni govor, poput onog džingla s Radija 101 "ima još dosta do ponoći".

Među mnogim hitovima, E.T. su potpisali i neke sasvim drugačijeg sadržaja, povezujući svoju popularnost sa znacima vremena – čitaj, ratnim događajima – pa je njihova "Molitva za mir" uz temu "Croatia In Flames" Montažstroja i Hrvoja Crnića Boksera bila najbolji primer kako se moderan zvuk može upotrebiti i u antiratnom programu tamošnje pop scene.

Vanin vokal bio je jedna od većih prednosti, što je i Bojtronik iskusio kad je u godinama nakon razlaza originalne postave 1998. obnovio staro ime, ali s novim, ne tako upečatljivim glasovima. Vana je u međuvremenu započela samostalnu karijeru, koja je u vreme koronavirusa dovodi na slavljenički koncert u Arenu Zagreb.

Kako piše Večernji list, Vana se raduje velikom koncertnom spektaklu koji sprema.

"Jako me raduje što će mi se na pozornici pridružiti i Bojtronik i da ćemo na taj način donekle oživeti, koliko znam, svima drage trenutke. Rad s momcima u ET-u su moji počeci u svetu muzike, iskustvo koje me na mnogo načina odredilo i prihvatanje nekih principa od kojih ni posle nisam nikad odustala. Iako najveće hitove grupe E.T. ionako izvodim na svojim koncertima, dolazak Bojtronika će svakako dodatno pojačati utisak koji te pesme ostavljaju na ljude. Uz ples koji je tipičan za to doba, ali uz aktualnu koreografiju, i ja jedva čekam da izvedem sve to", rekla je Vana.

Bojtronik je, govoreći o predstojećem koncertu, rekao da mu je smešno kad čuje da se neke druge grupe spominju kao pioniri hip-hopa u Hrvatskoj.

"Pa mi smo s hip-hopom počeli još krajem osamdesetih, dobrih 10 godina pre drugih. Hip-hop smo doveli na komercijalnu scenu u Hrvatskoj, a i danas držimo mnoge rekorde. Na primer, spot za pesmu Sve bih dala da znam tada nas je koštao 50.000 nemačkih maraka, i to s popustom", rekao je Bojtronik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu