Originalna Mocartova partitura prodata za 372.500 evra

Originalna partitura za menuete koju je Volfgang Amadeus Mocart napisao kada je imao 16 godina, i koja je bila deo kolekcije rukopisa austrijskog pisca Štefana Cvajga, prodata je u Parizu za 372.500 evra, skoro dvostruko više od početne cene.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages / Sean Gallup
Foto: GettyImages / Sean Gallup

Notni zapis s dva završena menueta za orkestar komponovana 1772. u Salcburgu i na kojima je Mocart napisao "gotovo", bio je procenjen između 150.000 i 200.000 evra.

"To je jedinstveni primerak partiture. Mocart je uvek pisao prve verzije, za razliku od Betovena, koji bi im se neprestano vraćao", rekao je Sajmon Megvajer, specijalista za muzičke rukopise aukcijske kuće Sodebi.

Rukopis, koji nikada nije objavljen, ima nekoliko ispravki i manjih izmena, od kojih su jedna ili dve delo Mocartovog oca Leopolda.

Sačuvala ga je kompozitorova sestra Marija Ana, a na kraju je završio u ogromnoj kolekciji Štefana Cvajga. Prema Sajmonu Megvajeru, Cvajg je bio poznat kao "veliki kolekcionar notnih zapisa, posebno Mocartovih".

Taj zapis, jedini od "Šest menueta K.164" i dalje u privatnim rukama, izašao je na aukciju u okviru danas započete prodaje biblioteke poznatog švajcarskog bibliofila Žan-Fransoa Šaponijea.

Mocart je svoja prva dela komponovao kao dete uz pomoć oca.

Aukcijska kuća Sodebi navodi da je partitura podsećanje na Mocartovu ljubav prema plesu.

"Konstanca Mocart (kompozitorova supruga) je govorila (...) da 'koliki god genije Mocart bio, bio je strastveni plesač i često govorio da mu je srce u toj umetnosti a ne u muzici'", navela je aukcijska kuća.

Rivalska aukcijska kuća Kristi će 27. i 28. novembra ponuditi portret 13-godišnjeg Mocarta, jednu od retkih slika naslikanih za njegovog života. Ta slika se nalazi u privatnoj kolekciji a procene vrednosti se kreću između 800.000 i 1,2 miliona evra.

strana 1 od 15 idi na stranu