Početak ciklusa "Betoven na lajni" Beogradske filharmonije

Početak ciklusa "Betoven na lajni" Beogradska filharmonija otvara koncertom 8. novembra u Kolarcu

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/ 	agiampiccolo
Foto: depositphotos/ agiampiccolo

Pod upravom dirigenta Marka Pjolea na programu su dve simfonije - Betovenova Prva i Berlizovoa Fantastična, najavili su iz Filharmonije.

Linija Betovenovog života sadrži nekoliko ključnih godina koje su promenile ne samo njega, već i čitavo društvo tog doba.

Koncertni programi ciklusa "Betoven na lajni" pokazuju kakva se muzika slušala u godini njegovog rođenja, kako su se istorijski događaji odrazili na muzičko stvaralaštvo, zatim suočavanje kompozitora sa gubitkom sluha ili šta se u muzici dogodilo neposredno posle njegove smrti.

Publika radoznala da sa Beogradskom filharmonijom "skroluje lajnu" Betovenog života, na otvaranju ciklusa će čuti njegovu Prvu simfoniju nakon koje sledi Berliozova Fantastična simfonija.

Ovo delo, u velikoj meri podstaknuto Betovenovim stvaralaštvom, nastalo je nakon njegove smrti, 1827. godine, a koja predstavlja prekretnicu u istoriji muzike.

Stotinu ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči početka koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

strana 1 od 15 idi na stranu