Srpska umetnica slika jedinstvenom tehnikom - šta je vinorel? VIDEO

In vino veritas – u vinu je istina. Ali u vinu se krije i umetnički potencijal. Neki ga koriste kao boju. Starom tehnikom zvanom vinorel bavi se samo stotinak umetnika u svetu – među njima i Mira Kovačević.

Izvor: DW/ Jelena Đukić Pejić
Podeli
Shutterstock/ ValeriePh
Shutterstock/ ValeriePh

U pitanju je retka tehnika slikanja koja se naziva vinorel, a nastala je još u vreme renesanse, u 13. veku, a Mira je tehniku učila potpuno sama.

"Slučajno sam otkrila tehniku i poželela sam da se oprobam. Motivi su najčćešče žene, one su slične vinu, kad su mlade, dopadljive su, rumene mirisne, upečatljive, kako vreme prolazi dobijaju na svom pravom kvalitetu, kao vino", kaže Mira.

Koristi vino autohtonih sorti iz Srbije i regiona i uvek se mogu kod nje naći vranac, prokupac, blatina, kao i kaberne sovinjon i merlo iz domaćih vinarija.

Kako navodi, vina daju neverovatne tonove roze, bordo, ljubičaste, što zavisi od starosti i sorte.

"Interesantno je što se slike vremenom menjaju, ono što je ljubičasto, bordo, kako vreme prolazi zavisi od sorte, te slike se za godinu dana promene, dobiju vrstu patine i postanu smeđe, oker. U tom procesu je interesantno što nikada ne znate kako će izgledati i pred očima vam je svakoga dana druga slika", navela je ona.

Više o ovoj tehnici i radu Mire Kovačević pogledajte u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.