Slika Paje Jovanovića vraća se u Srbiju: Kupio je Muzej grada Beograda

Sliku Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka“ koja je, kako je navedeno na sajtu kuće "Sotheby’s" prodata po ceni od 304.800 britanskih funti, što je skoro 350.000 evra, kupio je Muzej grada Beograda, potvrdila je za B92.net kustoskinja galerije "Arte" Anđela Maletić.

Izvor: B92
Podeli

To znači da se ova poznata slika, jednog od naših najvećih slikara, vraća u Srbiju.

Procenjena vrednost ovog dela srpskog slikara iznosila je između 70.000 i 100.000 britanskih funti, a ponuđeno je u okviru kolekcije orijentalne umetnosti i dekorativnih predmeta i nameštaja iz 18. veka iz rezidencije Belgravija. "Muzeju grada Beograda imam samo da čestitam, jer su uradili jako veliku stvar u našem svetu. Svi mi koji se bavimo umetninama, znamo koliko je ovo veliki korak", izjavila je za B92. net kustoskinja galerije "Arte" Anđela Maletić. Podsetimo, reč je o ulju na platnu, dimenzija 68 sa 60,5 centimetara.

Najvišu cenu na aukcijama prestižnih svetskih kuća, kada je reč o delima Paje Jovanovića, dostigla je slika "Dva bašibozuka pred kapijom" i to upravo u londonskom "Sotheby" 2018. godine, koja je prodata za impresivnih 465.000 funti (531.633 evra), trostruko veća suma od prvobitno procenjene vrednosti tog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.