Otkrivena nepoznata Rafaelova slika iz 16. veka

Nova, dosad nepoznata slika italijanskog renesansnog slikara Rafaela Santija, koja prikazuje Marija Magdalenu, otkrivena je nedavno, saopštili su danas stručnjaci na međunarodnoj konferenciji u Pergoli, gradu u centralnoj italijanskoj provinciji Pezaro i Urbino.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ansa navodi da je to umetničko delo, za koji je model bila Kjara Fančeli, naslikano na panelu od topole dimenzija 46 puta 34 centimetra i da datira iz 1504. godine. U vlasništvu je privatnog kolekcionara i stručnjaci procenjuju da ju je zaista naslikao Rafaelo.

Ansa navodi da je verziju ovog portreta Marije Magdalene naslikao slikar Peruđino, Rafelov učitelj, ali nova saznanja ukazuju na to da je novootkriveni Rafaelov portret stariji i od onog koji je naslikao njegov učitelj.

Rafaelova verzija smatra se stilski i tehnički superiornijom i na njoj se mogu primetiti suptilni uticaji Leonarda da Vinčija. Navodi se i da upotreba proporcija na portretu sugeriše da je Rafaelo ''konačno pronašao svoj jezik'' i nadmašio svog učitelja.

Stručnjaci su vest o otkriću nove slike saopštili u okviru konferencije ''Vizija savršenstva Rafaela Santija'', uoči objavljivanja studije o njegovom doprinosu umetnosti, koja će nositi naslov ''Rafaelova Magdalena, kada učenik nadmaši učitelja''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.