Retrospektiva: Metju Peri kao glumac, pisac i inspiracija

Metju Peri, američki glumac čije je ime postalo sinonim za jednu od najvoljenijih televizijskih serija devedesetih godina, "Prijatelji", ostavlja neizbrisiv pečat ne samo kao talentovani glumac već i kao istaknuti pisac i izvor inspiracije.

Izvor: B92
Podeli
s_bukley/Shutterstock
s_bukley/Shutterstock

Kroz ovu retrospektivu, istražujemo različite dimenzije Perijevog umetničkog doprinosa, ističući njegovu višestranost i uticaj na svet zabave. Od rane karijere do postignuća koja su obeležila njegovu dugogodišnju prisutnost u industriji, Peri se uspešno etablirao kao umetnik čiji su doprinosi prevazišli granice klasične glume.

Biografija: počeci

Metju Peri, rođen je 19. avgusta 1969. godine u Vilmsoubaru, Masačusets, stekao je svetsku slavu kao američki glumac, pisac i producent. Njegova karijera je obeležena ne samo nezaboravnim ulogama već i doprinosima filmskoj i televizijskoj industriji.

Peri je započeo svoj glumački put u ranoj mladosti, a prve korake ka slavi napravio je devedesetih godina kroz svoju ikoničnu ulogu Čendlera Binga u kultnoj televizijskoj seriji "Prijatelji". Njegova sposobnost da donese humor i dubinu liku, zajedno s izuzetnom hemijom sa ostalim glumcima, doprinela je velikom uspehu serije koja je postala jedna od najgledanijih i najomiljenijih u istoriji.

Metju Peri, svojom harizmom i talentom, ostavlja neizbrisiv pečat u svetu zabave, a njegov doprinos ostaje trajna inspiracija za nove generacije umetnika. Preminuo je 28. Oktobra 2023. godine.

Uloge u filmovima i serijama koje su ga proslavile

Metju Peri je stekao globalnu popularnost zahvaljujući nezaboravnim ulogama koje je ostvario u filmovima i serijama. Ipak, njegova najprepoznatljivija uloga je Čendler Bing u kultnoj televizijskoj seriji "Prijatelji". Njegov humor, sarkastični izrazi i izuzetna hemija sa ostalim glumcima doneli su mu ne samo priznanje publike već i kritike.

Osim "Prijatelja", Peri se istakao ulogom u filmu "Ubica mekog srca", gde je demonstrirao svoj talenat za komediju i igrao uz Brusa Vilisa. Njegov lik, koji kombinuje komične i ozbiljne elemente, doprineo je uspehu ovog kriminalističkog filma.

Sve ove uloge su Metju Perija proslavile kao izuzetnog glumca, čiji je talenat prepoznat širom sveta.

Pregled ključnih uloga u karijeri, uključujući njegovu ulogu u seriji "Prijatelji"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Metju Peri je tokom karijere briljirao u raznovrsnim ulogama, ističući se svojom svestranošću. Kao što je već naglašeno, najpoznatiji je po ulozi Čendlera Binga u seriji "Prijatelji", gde je njegov karakter bio poznat po sarkazmu, duhovitosti i emotivnoj dubini. Njegova izvedba donela mu je globalnu slavu i status ikone komedije.

Peri se takođe istakao u filmu „Kako sam zavoleo Saru“ u kom igra uz poznatu glumicu Elizabet Harli. Ovaj film pripada žanru romantičnih komedija, a Peri je na velikom platnu dokazao da se u ovakvim ulogama odlično snalazi.

Takođe, Peri se pojavio u filmu "Fools Rush In“, romantčnoj komediji, gde je tumačio lik arhitekte zaljubljenog u latinoameričku umetnicu, čime je pokazao svoju raznovrsnost u žanrovima

Ove raznolike uloge jasno pokazuju Perijevu izuzetnu sposobnost prilagođavanja različitim žanrovima i dubinu koju unosi u svaku karakterizaciju, čime se cementira kao jedan od istaknutih glumačkih talenata generacije.

Serija “Prijatelji” veoma je popularna i u Srbiji. Mnogo je onih koji su je od početka do kraja gledali više puta. Inspirisan serijom, u Zrenjaninu se nalazi i kafić “Central Perk” koji je postao posebna atrakcija ovog grada i za turiste.

Metju Peri kao autor knjiga i scenarija

U iskrenom prikazu života, "Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar" predstavlja hrabru autobiografiju poznatog glumca Metjua Perija. Sa karakterističnim tonom i otvorenošću, Peri deli duboke detalje svog života, počevši od dečjih snova, kroz uspon do slave, suočavanje sa zavisnošću, sve do oporavka nakon ozbiljne zdravstvene krize koja je ugrozila njegov život. Koristeći se prepoznatljivim čendlerovskim humorom i sarkazmom, autor osvetljava porodične izazove, težnju za priznanjem i unutrašnju prazninu koju nije mogao ispuniti ni postizanjem vrhunskih uspeha. Knjiga pruža uvid u mir koji je pronašao nakon oslobađanja od zavisnosti, njegove emocije vezane za globalnu slavu serije "Prijatelji", kao i priče o susretima s kolegama i drugim zvezdama tokom života.

Sirova iskrenost o borbama sa zavisnošću i dubokim emocionalnim bolom čini ovu autobiografiju jedinstvenom i nezaboravnom. Marta Kaufman, suosnivačica NBC serije "Prijatelji", naglašava hrabrost autora u deljenju svoje priče i ističe da je "Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar" sirova, hrabra i izuzetno dragocena autobiografija Metjua Perija.

Shutterstock/LCV
Shutterstock/LCV

Metju Peri van filma - humanitarni rad i zdravstveni problemi

Peri se ponosio time što pomaže drugima kad god je to moguće. Rekao je: "Najbolja stvar kod mene je ta što, ako alkoholičar ili narkoman dođe do mene i kaže: 'Hoćeš li mi pomoći?', uvek ću reći: 'Da, znam kako to da uradim. Učiniću to za tebe, čak i ako to uvek mogu učiniti za sebe'."

Inspirisan svojom ličnom istorijom zloupotrebe supstanci, osnovao je Peri House u Malibuu, objekat za život u trezvenom okruženju za muškarce.

Peri je takođe pomogao u dizajniranju i potpisivanju para cipela za humanitarnu aukciju cipela kompanije Stuart Weitzman, koja je bila u korist podizanja svesti o raku jajnika i istraživanju.

"Kada umrem, što se tiče mojih takozvanih dostignuća, bilo bi lepo da su „Prijatelji“ navedeni daleko iza stvari koje sam radio kako bih pokušao pomoći drugim ljudima", rekao je Peri, koji je preminuo u oktobru 2023. godine.

Peri je imao dugu istoriju borbe sa zavisnošću, o čemu je govorio u intervjuima, kao i detaljno u svojoj knjizi "Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar". Svoju trodecenijsku borbu s zavisnošću, Peri je otvoreno podelio u intervjuu za časopis People u oktobru 2022. godine. Njegova borba s alkoholizmom počela je na početku desetosezonskog prikazivanja "Prijatelja", kada je, kako je izjavio, prvobitno imao kontrolu nad svojom zavisnošću. Objasnio je: "Mogao sam da se nosim s tim, donekle, ali do svoje 34. godine, zaista sam bio duboko zaglibljen u mnogo problema." Tokom svoje borbe s zavisnošću, bio je više od dvanaest puta u rehabilitacionim centrima i podvrgao se mnogobrojnim operacijama.

"Lekari su rekli mojoj porodici da imam dva procenta šanse da preživim", rekao je. "To je bio trenutak kada sam zaista bio blizu kraja svog života." Tokom decenija, Peri je uložio napore da se oslobodi zavisnosti, što je za glumca bilo skupo. U svojoj knjizi, napisao je da je potrošio više od 7 miliona dolara na putu do treznosti, uključujući 15 boravaka u rehabilitacionim centrima. Međutim, u intervjuu za New York Times, izjavio je da je stvarni iznos bio bliži 9 miliona dolara. "Prolazio sam kroz mentalne ustanove, išao na terapije dva puta nedeljno trideset godina, bio na samrti", napisao je u svojoj knjizi "Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 33 idi na stranu