Radoš Bajić o filmu "Heroji Halijarda": "Bila je to jedna snažna inspiracija" VIDEO

Premijera je zakazana za 10. oktobar.

Izvor: B92, prva.rs
Podeli
Foto: Radule Perisic/ATAImages.
Foto: Radule Perisic/ATAImages.

Novi domaći film "Heroji Halijarda", glumca i reditelja Radoša Bajića, podigao je pravu buru u javnosti i pre svoje premijere. Najveću pažnju zadobio je zbog nedavnog skandala na Sarajevo film festivalu.

Ovaj film, koji govori o spasavanju američkih pilota na tlu Srbije u Drugom svetskom ratu, imao je svoju pretpremijeru u Gornjem Milanovcu, dok se premijera u Beogradu očekuje u oktobru. Radoš Bajić gostovao je danas u emisiji "Jutro" televizije Prva, gde je govorio o svom novom filmskom ostvarenju.

"Za 10. oktobar zakazana je nacionalna premijera u Beogradu. To je filmski projekat koji je, na neki način, rađen i sniman kao nekada, u vreme nekadašnje velike jugoslovenske kinematografije. S obzirom da sam u poslednjoj etapi svoje karijere, ja sam sebi postavio zadatak - ili ćemo napraviti taj projekat onako kako treba, ili ga nećemo raditi", počeo je Bajić u Jutru.

"Krajnje je nesolidno da ja kao autor, sada, pre premijere, govorim o rezultatima ovog filma, neka to kaže publika, ali u produkcijskom smislu mogu da kažem da je Halijard projekat koji se ne snima tako često i da je stvorena jedna dobra energija na rađenju ovog projekta", priča Bajić i potom se osvrće na istorijski događaj o kojem govori u filmu.

"Radi se o jednom neverovatnom istorijskom događaju, koji je, zahvaljujući ideološkim okolnostima u kojima smo se nalazili 70 godina, koji je bio duboko zakopan, i o kome je, maltene bilo zabranjeno govoriti. Radi se o jednoj od najvećih akciji spasavanja savezničkih i američkih pilota, iza neprijateljske linije u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Sve se to desilo u leto 1944. godine, kada je srpski narod izneo jednu veliku, humanu akciju i spasio je preko 508 savezničkih i američkih pilota, mladića. Tada je naš narod pokazao jednu grandioznu veličinu, a nas je, nažalost, zadesila jedna teška sudbina, jer su nas isti ti saveznici pustili niz vodu. To je bila jedna snažna inspiracija", priča Radoš Bajić, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 30 idi na stranu