Egipćani traže 2 milijarde dolara od Netfliksa zbog ovog filma VIDEO

Egipatksi advokati zahtevaju da Netfliks plati 2 milijarde dolara odštete zbog svog dokumentarnog filma o Kleopatri.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Servis za striming objavio je dokumentarac o Legendarnoj egipatskoj vladarki, ali je usledila brza osuda kada je objavljen prvi trejler. Jutjub komentari su morali da budu isključeni jer su ljudi besno proklinjali giganta za strimovanje, a sve zato što Adel Džejms, crnkinja, glumi slavnu vladarku u Kraljici Kleopatri.

Dokumentarna serija, izvršna producentica Jada Pinkett Smith, prikazuje istoričarku Šeli Hejli koja je izjavila: „Kleopatra je bila crna“. Ali je zabeleženo da Kleopatra ima makedonsko-grčko poreklo. Uobičajeni istorijski zapisi pokazuju da je njena makedonsko-grčka porodica, dinastija Ptolomeja, vladala Ptolemejskim kraljevstvom više od tri veka.

Dokumentarni serijal, kojem je izvršna producentkinja Jada Pinkett Smith, prikazuje istoričarku Šeli Keli koja izjavljuje: "Kleopatra je bila crna." Ipak zabeleženo je da Kleopatra ima makedonsko-grčko poreklo. Uobičajeni istorijski zapisi pokazuju da je njena makedonsko-grčka porodica, dinastija Ptolomeja, vladala Ptolomejskim Kraljevstvom više od tri veka."

"Uprkos tome što nije bila etnički Egipćanka, Kleopatra je prihvatila mnoge drevne običaje svoje zemlje i bila je prva pripadnica Ptolomejeve loze koja je naučila egipatski jezik“, tvrdi History.com. Mnogi su optužili Netfliks da "prepravlja istoriju" jer je prikazao Kleopatru kao crnku ženu.

Egypt Independent kaže da tim "koji se sastoji od nekoliko advokata i arheologa" sada traži finansijsku nadoknadu. Oni veruju da je gigant striminga "iskrivio Kleopatrin egipatski identitet". Tim je poslao pismo Unesku u kojem se navodi da veruje da im se zbog toga duguje više od 2 milijarde dolara.

Nekoliko tužbi je podneto nakon što je dokumentarni film objavljen na Netfliks-u. Advokat Mahmud al-Semari podneo je tužbu javnom tužiocu da se Netfliks zabrani u njihovoj zemlji. U tužbi on tvrdi da dokumentarni film nije u skladu sa "islamskim i društvenim vrednostima i principima, posebno egipatskim“.

"Da bi se sačuvao nacionalni i kulturni identitet Egipta, Egipćani širom sveta moraju da budu ponosni na stvaranje takvog dela“, navodi se u pravnom spisu.

On je takođe optužio stvaraoce dokumentaraca i Netfliks da su saučesnici u "falsifikatu“. Bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Havas takođe je optužio Netfliks da "falsifikuje činjenice" jer je prikazao Kleopatru kao crnku. "Ovo je potpuno lažno. Kleopatra je bila Grkinja, što znači da je bila plavuša, a ne crnkinja", rekao je on, prenosi Egypt Independent.

Uprkos negativnim reakcijama, rediteljka Tina Garavi je rekla: "Da li je Kleopatra crna? Ne znamo sa sigurnošću, ali možemo biti sigurni da nije bila bela kao Elizabet Tejlor. Moramo da razgovaramo sami sa sobom o našem kolorizmu i internalizovanom belom prevlasti koja nas je učinila holivudskim indoktriniranim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 36 idi na stranu