Nema Štimca i "Mraka" u Vrnjačkoj Banji; Direktor festivala za B92.net: "Možemo i na sud"

Dušan Milić, reditelj filma "Mrak je povukao svoje ostvarenje sa Festivala filmskog scenarija jer kako je naveo, termin i lokacija projekcije nisu ono čemu se on nadao.

Jelena JankovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Aleksa Stankovic e-stock
Foto: Aleksa Stankovic e-stock

Umetničke krugove danas je uzburkala informacija da je reditelj Dušan Milić svoj film "Mrak" sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi, povukao iz programa Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Ni to što je reč o jednoj od najznačajnijih i najdugovečnijih manifestacija nije uticalo na čvrstu odluku autora da jednostavno ne dozvoli projekciju.

Kao razlog, Milić je naveo činjenicu da je projekcija zakazana u bioskopskoj sali od 16h, umesto u udarnom terminu od 20h na banjskoj letnjoj pozornici, kao i da će poseta u to doba dana zasigurno biti mizerne i neadekvatna veličini filmskog ostvarenja "Mrak"

Kontaktirali smo direktora "Kulturnog centra" Vrnjačke Banje, koja organizuje pomenuti festival. Saša Milenković, u razgovoru za B92.net nije krio razočarenje što je autor burno reagovao i potegao krajnje mere.

Film "Mrak" sa Slavkom Štimcem povučen sa festivala u Vrnjačkoj Banji

- Neizmerno mi je žao što je gospodin Milić odustao od učešća na Festivalu u Vrnjačkoj banji. Pokušali smo da mu objasnimo da je u konkurenciji 16 filmova i da nisu svi mogli da dobiju termin na otvorenoj pozornici, jer jednostavno trajanje festivala i termini projekcija koju su moguće tek kada padne mrak, nisu bile dovoljne za sve. Samo šest filmova je bilo moguće prikazati na pozornici plus jedan dokumentarac rađen u Vrnjačkoj banji kao omaž rokenrol sceni. Ovi ostali, a bilo ih je 10, sada u ovim okolnostima devet, biće prikazani u bioskopskoj dvorani. Među njima su i filmovi reditelja Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek" kao i "Nebesa", Srđana Dragojevića, pa se nisu bunili.

Na pitanje na koji način je pravljena selekcija filmova koji će biti prikazivani na pozornici, odnosno u bioskopu, direktor Milenković kaže da je jako nezahvalno tu količinu filmova prikazati u tri dana, tako da svi budu zadovoljni.

- Projekcije filmova, odnosno prateći sadržaji su zakazani u 14h, 16h, 18h u bioskopskoj dvorani, odnosno od 20h i 22h na letnjoj pozornici sa tim što prvog dana na pozornici može biti prikazan samo jedan film, a ista je situacija i poslednjeg dana. Selektovani su tako, da udarni termin dobijaju oni koji u Vrnjačkoj Banji imaju premijeru, odnosno, ako nema takvih ili ostane prostora, sledeći po važnosti su oni koji su ostvarili najveći uspeh tokom dosadašnjeg prikazivanja. - Rekao nam je Milenković.

"Mogu da ih i tužim"

Direktor festivala u Vrnjačkoj Banji, u nastavku tvrdi da se vrlo pacifistički poneo prema autorima filma, kao i da je na otkazivanje "Mraka" mogao da reaguje mnogo drugačije, pa čak da to i pravnim putem spreči:

- Iako sam imao mogućnost, nisam se pozvao na član 12, stav 4 kojim je u Zakonu o kinematografiji regulisano ovakvo ponašanje. Naime, pomenuti član se odnosi na to da je producent dužan da ustupi film festivalu ukoliko je finansiran od strane Ministarstva kulture, odnosno Filmskog centra Srbije.

Da sam to uradio, "Mrak" bi morao biti emitovan na Festivalu u Vrnjačkoj Banji, a reditelj Dušan Milić ne bi imao prostora da raspravlja o terminima projekcija. Ovako, samo mogu reći da mi je žao jer smatram da je za jedan film izuzetno značajno da se pojavi na našem festivalu, posebno što je od prvobitnih 25, nažalost, devet ostalo bez mogućnosti učešća, jer nismo mogli da im ustupimo termine za prikazivanje - zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu