Netfliks, Lajonsgejt i HBO sve više snimaju u Hrvatskoj - u čemu je štos?

Hrvatska je, kako pišu strani mediji, postala jedna od najpopularnijih svetskih lokacija za snimanje, a 2021. mogla bi da postane jedna od najaktivnijih godina.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

O tome govore i statistički podaci objavljeni u maju, prema kojima je najavljeno da će se ove godine u Hrvatskoj snimati 20 stranih projekata.

Jedan od njih je špijunska serija "Dosije čempres" koja se u Zagrebu, Rijeci i Splitu snima od kraja aprila do sredine juna. Scenario je napisao Džon Hodž, koji je radio na filmovima "Trejnspoting" i "Plaža", a Džejms Votkins, tvorac serija "Mekmafija" i "Crno ogledalo", režiraće svih šest epizoda.

"Nakon izvrsnih iskustava s Mekmafijom, vraćamo se u Hrvatsku zbog serije Dosije čempres, koju će snimati isti reditelj. Ponovo ćemo iskoristiti hrvatske lokacije, koje će u seriji zameniti čak sedam različitih država", govori producent serije Pol Riči.

Osim toga, Netfliks je u Hrvatskoj snimao delove kriminalističke serije "Klark", Šveđani snimaju seriju "Hamilton" - snimana je na više od 30 lokacija, a u manjim ulogama će se pojaviti i hrvatski glumci, dok su se Britanci odlučili za Opatiju, Rovinj i Lovran, gde snimaju svoju šestodelnu seriju "Hotel Portofino".

"Hrvatska se pokazala kao jako svestrana zemlja što se tiče lokacija, geografske raznolikosti i arhitekture, a iskustvo ekipe i lokalnih kreativaca pokazalo se neprocenjivim", rekao je izvršni producent Volter Luzolino.

Holandsko-belgijsko-hrvatska koprodukcija, film "Crossing", takođe se snima na ovim prostorima tokom maja i juna. Iako je radnja smeštena u Maroku i Španiji, sve scene se snimaju u Hrvatskoj.

Podsetimo, Lajonsgejt je prošle godine dovršio snimanje novog filma Nikolasa Kejdža "The Unbearable Weight of Massive Talent", koji je sniman u okolini Dubrovnika sa ekipom od nešto više od 400 članova.

U periodu pre početka pandemije, u Hrvatskoj su lokacije pronašle romantična drama "Bliss" sa Salmom Hajek i Ovenom Vilsonom, hvaljena HBO-ova serija "Naslednici", kao i nastavak akcione komedije "The Hitman's Wife's Bodyguard" sa Salmom Hajek, Rajanom Renoldsom i Samjuelom L. Džeksonom u glavnim ulogama.

"Hrvatska je predivna za snimanje. Ekipa je fantastična i ne gube vreme na gluposti. Tehničari su talentovani i ništa im nije problem. Nude samo rešenja", rekao je Met O'Tul, producent filma "The Hitman's Wife's Bodyguard", koji je većim delom sniman u Rovinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu