FCS odgovorio na navode da postoje nepravilnosti za izbor srpskog kandidata za Oskara

Filmski centar Srbije demantuje sve navode o nepravilnostima koji su se poslednjih dana pojavili u medijima i javnosti, a povodom izbora srpskog kandidata za "Oskara", naveli su u saopštenju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images, Andrew H. Walker / Staff
Foto: Getty Images, Andrew H. Walker / Staff

Prošle godine, kao i ranijih godina, isti argumenti su se koristili protiv izbora za srpskog kandidata za "Oskara" koji je sprovodio AFUN, i to od onih koji nisu izabrani, navodi FCS.

Ove godine, kada smo imali transparentan i inkluzivan izbor, u potpunosti usklađen sa pravilima Američke filmske akademije, koriste se isti argumenti, smatraju. "Filmski centar Srbije je na vreme odgovorio svima koji su imali nedoumice i primedbe, taksativno i po zakonu. Uvažili smo predloge koji nisu u suprotnosti sa pravilima Američke akademije, jer bi to diskvalifikovalo naše kandidate", piše u saopštenju.

FCS je izjavio da su na vreme izvršili zamenu članova komisije ne dopuštajući da se događa osmišljena opstrukcija. Ministarstvo kulture je pratilo sve vreme ovaj proces, kao i AFUN, koji je do sada sprovodio izbor.

Foto: GettyImages,  Christopher Polk / Staff
Foto: GettyImages, Christopher Polk / Staff

"Začuđuje nas da Asocijacija reditelja nije imala problem da predloži svog kandidata i da zatrazi da to FCS prihvati, iako taksativno nije pomenuta u uputstvu o izboru kandidata, a da to pravo osporava Udruženju filmskih umetnika. Za Filmski centar Srbije su svi kandidati bili jednaki, utoliko pre što su podržani našim sredstvima, kao što su i sva filmska udruženja dobrodošla", navode.

Filmski centar Srbije podsetio je javnost da je Ministarstvo kulture i informisanja organizaciju izbora za domaćeg predstavnika poverilo Filmskom centru Srbije upravo zbog brojnih primedbi strukovnih udruženja, filmske i šire javnosti koje su se odnosile na dosadašnji način izbora srpskog predstavnika za "Oskara".

Foto: GettyImages,  Handout / Handout
Foto: GettyImages, Handout / Handout

"Počev od dopisa Ministarstva kulture u kom se organizacija izbora kandidata poverava Filmskom centru (od 28. avgusta 2020.) do danas, Filmski centar je obezbedio sve uslove za transparentan rad komisije koja će odlučivati o izboru, i o novim procedurama i kriterijumima blagovremeno obavestio strukovna udruženja, filmske produkcije, medije, i širu javnost", navodi FCS.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije je 1. oktobra doneo Uputstvo o izboru srpskog kandidata za nagradu "Oskar", kojim se jasno definišu kriterijumi, uslovi, način i postupak izbora kandidata i uređuje formiranje, nadležnost, izbor članova i donošenje odluka selekcione komisije. Uputstvo je javni dokument, usaglašen sa pravilima Američke filmske akademije za dodelu 93. nagrade "Oskar", nalazi se na sajtu Filmskog centra i uvid u njega imale su sve zainteresovane strane i mediji.

Zaključuju da je zahvaljujući Filmskom centru Srbije, srpskog kandidata za "Oskara" izabrala je stručna komisija sastavljena od predstavnika relevantnih strukovnih udruženja, "što do sada nije bio slučaj".

strana 1 od 25 idi na stranu