Ovaj dokumentarac je trenutno najpopularnija serija i nešto najluđe što ćete ove godine pogledati

Radnja prati nadrealni sukob vlasnika privatnih zooloških vrtova koji je gotovo nemoguće sažeti u jednom tekstu, jer je priča prepuna sumanutih obrata i bizarnih likova koji deluju kao proizvod mašte scenarista.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen/youtube
Foto: Printscreen/youtube

Nezavisno od toga da li ste ljubitelji true crime dokumentaraca ili ne, Netflixov "Tiger King" jedna je od najluđih serija koje u ovom trenutku možete da pogledate, a o tome dovoljno govore beskonačne rasprave na društvenim mrežama i podatak da se, prema statistikama stranice Rotten Tomatoes, radi o trenutno najpopularnijoj seriji koja skuplja samo najviše ocene.

Iako je fascinacija držanja divljih životinja nešto na što je moguće naići u svim delovima sveta, priča koju ovaj dokumentarac prati u prvom je redu karakteristična za SAD, gde u zatočeništvu živi više tigrova nego što ih je u divljini u ostatku sveta.

Radnja prati nadrealni sukob vlasnika privatnih zooloških vrtova koji je gotovo nemoguće sažeti u jednom tekstu, jer je priča prepuna sumanutih obrata i bizarnih likova koji deluju kao proizvod mašte scenarista.

U središtu radnje je Džoi Ekszotik, samoprozvani "entuzijasta" koji je u trenutku snimanja serije u privatnom zoološkom vrtu držao 227 tigrova. Isprva se čini kao da je reč o izuzetno simpatičnom i harizmatičnom čoveku koji veći deo vremena deluje kao karikatura američke redneka, ali ispod površine krije se puno mračnija istina. Džoi je oko sebe okupio ekipu podjednako zabavnih odmetnika uz čiju pomoć vodi privatni zoo, ali i privatni rat protiv Carole Baskin, svog zakletog neprijatelja kojom je bolesno opsednut (posvetio joj je i jedan od svojih "hitova"), piše Indeks.hr.

Kad se priča zakotrlja, postaje jasno da je Džoi narcisoidni ekscentrik i sociopata koji se spletom okolnosti našao na nišanu Baskinove, tobožnje borkinje za prava životinja koja uz podršku PETA-e čini isto što i on, ali u prvi mah deluje normalnije od njega. Ali, i to se brzo menja.

Ona tvrdi da je Eksotik zlostavljač životinja (što i jeste) čija je jedina motivacija zarada (i to je tačno) dok on za nju tvrdi isto što i ona za njega (i u pravu je) te je sumnjiči za ubistvo supruga (sve ukazuje na to da je u pravu).

Priča svakim minutom postaje sve čudnija i čudnija, a eskalira u trenutku kada večno naoružani i paranoični Eksotik odluči da naruči njeno ubistvo.

Prozor u ludilo

I bio bi ovo i više nego dovoljno zabavan serijal da se bavi samo njihovim sukobom, ali svake minute zaskoči vas neki novi čudak. Primer: Doc Antle ili tačnije, Mahamayavi Bhagavan Kevin Antle, vlasnik "instituta" prikladno nazvanog TIGERS (The Institute for Greatly Endangered and Rare Species) koji je još samo jedan u nizu podjednako problematičnih privatnih zooloških vrtova, ali ovog puta s istočnjačkom temom.

Dokumentarna serija ujedno je i savršen prozor u svet trgovine egzotičnim životinjama koji je prošaran korupcijom, nasiljem i organiziranim kriminalom, a tigrovi su tek roba koju članovi ovog bizarnog trougla koriste za ostvarivanje ciljeva, skrivajući se pod prozirnom maskom tobožnje ljubavi i brige za životinje. One su, nezavisno o narativu vlasnika, smeštene u kavezima, korišćeene kao deo scenografije ili ukrasi za sefije.

Foto: Printscreen/youtube
Foto: Printscreen/youtube

Hit u doba korone

U svakom slučaju, Netflix je uspeo da izbaci još jedan krimi klasik, po istinitim događajima.

Neki nagađaju da je popularnosti serije dopridonela i pandemija koronavirusa pa je "Tiger King" pogledalo više ljudi nego što bi to inače bio slučaj, ali to je na kraju potpuno nebitno. Ovo je serija koju morate pogledati.

strana 1 od 23 idi na stranu