Cenjeni filmski i esnafski medij preporučio film Srđana Dragojevića

Cenjeni filmski i esnafski medij Screen Daily u sveobuhvatnom tekstu grupe autora nazvanom ''42 evropska filma koji će privući direktore filmskih festivala“ jedan odeljak posvetio je i ''Nebesima'', novom filmu Srđana Dragojevića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages/ Dean Mouhtaropoulos
Foto: Gettyimages/ Dean Mouhtaropoulos

''Nebesa'' su jedan od samo šest filmova iz Centralne i Istočne Evrope koji su preporučeni u pomenutom tekstu.

Navodi se da Dragojević, autor filmova “Mi nismo anđeli”, “Lepa selo lepo gore”, “Rane”, “Parada”, "pruža nekonvencionalan pogled na tranziciju u postkomunističkom društvu u 'Nebesima', toj mračnoj komediji sa elementima fantastike”.

Ovaj film se sastoji iz tri priče koje su smeštene u 1993, 2001. i u 2026. godinu, a reč je o adaptaciji kratkih priča francuskog pisca Marsela Emea.

Projekat ovog ostvarenja je podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma, kao i od evropskog fonda Eurimages.

Nastaje u koprodukciji Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Nemačke.

Kako iz FCS objašnjavaju, novi film Dragojevića je priča o čudima.

U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često suprotan efekat.

Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Film "Nebesa" je, po rediteljevim rečima, ''hrišćanska alegorija''.

''Reč je o tri božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način“, istakao je Dragojević.

Uloge u filmu uloge tumače Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Miloš Samolov, Srđan Todorović, Nikola Pejaković, Ana Mandić i drugi.

Osim Dragojevićevog najnovijeg filma, u pomenutom tekstu istaknuti su i novi filmovi Lea Karaksa, Pola Ferhovena, Brune Dimona, Majiven, Fransoa Ozona, Beoua Žakuoa, Tomasa Vinterberga, Nanija Moretija...

strana 1 od 23 idi na stranu