"Berlinale" u znaku politike i raznolikosti: "Filmovi će nam otvoriti oči"

U Berlinu sutra počinje 70. izdanje Međunarodnog filmskog festivala (Berlinale), koji će biti u znaku politike i raznolikosti, teme koje su aktuelne u filmskoj industriji.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Getty/Sean Gallup
Foto: Getty/Sean Gallup

Posle dodela filmskih nagrada BAFTA i Oskara, čiji su organizatori kritikovani zbog nedostatka rediteljki i tamnoputih umetnika, Berlinale obećava da će promeniti taj trend.

Jedan od organizatora festivala Karlo Čatrijan obećao je posebno mesto za raznolikost. Čatrijan i Holanđanka Marijet Risenbek ove godine menjaju Ditera Koslika, koji je vodio festival 18 godina.

Oko 340 filmova biće prikazano na filmskoj smotri, od kojih je 37,9 odsto u režiji žena. Od 18 filmova u trci za Zlatnog medveda, šest su režirale žene ili su bile asistenti reditelja. Organizatori filmskog festivala su prošle godine, usred debate o seksizmu i manjku žena, potpisali dogovor o što većoj rodnoj ravnopravnosti.

"Šest filmova nije ravnopravnost, ali smo na dobrom putu da to postignemo", rekao je Čatrijan. Među tih šest filmova pod dirigentskom palicom žena su "First Cow" Amerikanke Keli Rejčard, figure nezavisnog filma, i "The Roads not taken" Britanke Sali Poter sa Havijerom Bardenom Eli Fening i Salmom Hajek u glavnim ulogama.

Počasni Zlatni medved će ove godine biti uručen glumici Helen Miren.

Na festivalu se očekuje dolazak Hilari Klinton, koja će predstaviti jedan dokumentarni film u nekoliko nastavaka, kao i Kejt Blančet, koja je predstavnica pokreta "Time's Up", osnovanog za odbranu žena u filmskoj industriji.

Ukrajinski reditelj Oleg Sencov, koji je pet godina bio u ruskom zatvoru, predstaviće ostvarenje "Numbers" insipirisano njegovim zatočeništvom.

Za Zlatnog medveda će se boriti između ostalog "There is no evil" iranskog reditelja Muhameda Rasulofa, čiji je film zabranjen u Iranu.

U konkurencijji su brazilski film o ropstvu "Todos os mortos", kao i dokumentarno ostvarenje Ritija Pana "Irradiated" posvećen sećanju na genocid u Kambodži.

"Filmovi imaju pretežno mračnu stranu, a to je verovatno zbog toga što ostvarenja koja smo birali, gledaju na sadašnjost bez iluzija, ne da bi se izazvao strah, već da bi se otvorile oči", rekli su organizatori.

Predsednik žirija biće glumac Džeremi Ajrons, a drugi članovi žirija su između ostalog francuska glumica Berenis Bežo, Italijan Luka Marineli, američki reditelj Kenet Lonergan i Brazilac Kleber Medonsa Filho.

Prošlogodišnji dobitnik Zlatnog medveda bio je film "Sinonimi" izraelskog reditelja Nadava Lapida.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru.

Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Na festivalu se dodeljuju nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku.

Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Organizatori su ove godine saopštili da povlače nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom. Ovogodišnji festival traje do 1. marta.

strana 1 od 29 idi na stranu