Švedski kandidat za Oskara otvara festival "Merlinka"

Zvanični program jedanaestog izdanja Merlinke, međunarodnog festivala kvir (queer) filma, 5. decembra u 21 sat otvoriće gruzijsko-švedski film "A onda smo plesali" reditelja Levana Akina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen / YouTube
Foto: Printscreen / YouTube

Ostvarenje, koje je inače i švedski kandidat za Oskara, bavi se temom ljubavi između dva gruzijska baletska igrača.

Film je premijerno prikazan u maju na Kanskom filmskom festivalu i dobio je nekoliko nagrada na festivalima širom sveta.

Početkom novembra u Gruziji je održana premijera na kojoj su se okupile stotine desničarskih aktivista koji su nosili krstove i ikone.

Policija je uhapsila više od 25 ljudi tokom protesta ispred bioskopa, a Gruzijska pravoslavna crkva je saopštila da je film usmeren protiv tradicionalnih gruzijskih vrednosti.

Reditelj Levan Akin i sam je bio plesač u mladosti, a za potrebe filma je zamislio sebe kao glavnog junaka, u alternativnoj realnosti.

"Intervjuisao sam mnogo plesača i svi su mi ispričali brojne priče o tome kako je gruzijska plesna scena konzervativna i stroga u rodnim pitanjima. Zbog toga sam odlučio da radnju postavim u ovo okruženje", objasnio je Akin.

On je dodao da film "A onda smo plesali" nije samo interesantan pogled ka delu sveta koji mnogim ljudima nije poznat, već i "srceparajuće ostvarenje koje nam govori koliko je značajno biti slobodan".

Neposredno pre projekcije, u okviru programa ceremonije otvaranja, biće predstavljen program ovogodišnjeg festivala, umetnik Branko Milisković će izvesti svoj performans "Neka jedu kolače", a publici će se obratiti direktor festivala Predrag Azdejković, kao i francuski režiser Antoni Hikling, koji je specijalni gost manifestacije.

Na otvaranju će biti održan i specijalni muzički nastup iznenađenja.

Ovogodišnji Merlinka festival će od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograd prikazati 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a specijalni fokus je na francuskoj kvir kinematografiji.

strana 1 od 22 idi na stranu