Završen festival "Slobodna zona": Na bis će biti održane još tri projekcije

Premijernom projekcijom filma #Žensko zadovoljstvo u Dvorani Kulturnog centra Beograda svečano je zatvoren 15. Filmski festival Slobodna zona.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Filmski festival Slobodna zona/Olivera Inđić
Foto: Filmski festival Slobodna zona/Olivera Inđić

Na ceremoniji zatvaranja odlukama međunarodnog, regionalnog i srednjoškolskog žirija proglašeni su pobednici festivala.

Odlukom članova međunarodnog žirija - direktora Filmskog festivala u Marseju Žan Pjer Rema, filozofa i programskog koordinatora Multimedijalnog instituta MaMa u Zagrebu Petra Milata i režisera Vladimira Blaževskog, Nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu Jadnici reditelja Lađ Lia.

U obrazloženju žirija navedeno je: „Film pre svega pleni žestinom prikazanog naličja francuskog savremenog društva. Činjenica da je radnja filma smeštena u isto ono parisko predgrađe u kome su pre čitava dva veka, u vremenu divljeg kapitalizma, živeli junaci kultnog romana Viktora Igoa, izaziva vrlo sumorne asocijacije vezane za današnjicu. Funkcionalno i nadahnuto koristeći filmski jezik i filmska izražajna sredstva, autor stvara dramatičnu, emocionalnu i višeznačnu priču koja će se pamtiti.”.

Foto: Filmski festival Slobodna zona/Olivera Inđić
Foto: Filmski festival Slobodna zona/Olivera Inđić

Nagrada za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji Horizonti Balkana dodeljena je filmu Čudovišta. reditelja Mariusa Olteanua.

“Najbolji film u regionalnoj konkurenciji formalno upečatljivim stilom istražuje temu o kojoj se ne priča ne samo u Rumuniji u kojoj se dešava radnja filma, već u većini balkanskih zemalja. Suptilna i uverljiva izvedba glavnih aktera uvlači nas u intimni svet bračnog para koji se bori da sačuva međusobno poštovanje nakon što se njihova romantična veza završila. I u tome uspeva uprkos svim društveno nametnutim predrasudama”, istakla je montažerka Nataša Pantić u ime žirija regionalne selekcije koju čine i predsednik žirija producent Gijom De Sej i istraživač i predavač na Univerzitetu u Kopenhagenu Petar Mitrić.

Nagradu u kategoriji Human Rights odneo je film rediteljke Dane Budisavljević, koji je ove godine privukao najviše pažnje, Dnevnik Diane Budisavljević. Stoga i ne čudi da je upravo ovo ostvarenje pokupilo najviše glasova posetilaca Slobodne Zone i samim tim osvojilo nagradu publike.

Posebno priznanje u međunarodnoj selekciji Slobodne Zone dodeljeno je reditelju Suhaibu Gasmelbariju za dokumentarni film Razgovor o drveću.

Za film Umetnost sećanja posebno priznanje u regionalnoj selekciji dodeljeno je režiserki Jeleni Radenović. Ovo je drugi film beogradske autorke i podseća nas, kroz prikazivanje spomeničkog nasleđa, na prebrzo i neopravdano zaboravljene periode naše novije istorije.

Srednjoškolski žiri koji čine Iva Milojković, Milica Todorović, Rasko Šarčević i Sergej Lišanin, predsednica žirija Marina Stepanoski u selekciji 14+ za najbolji film proglasila je Zvezda od sto kila rediteljke Mari-Sofi Šambon.

Da podsetimo, u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu u sredu, 13. novembra, na bis će biti održane još tri projekcije. Od 17h film Jadnici, od 19h Kordiljeri snova i od 21h film Tusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu