Dan domaćeg filma u 20 gradova Srbije

Dan domaćeg filma biće održan 14. novembra u 20 gradova Srbije , a u 21 bioskopu biti prikazano čak 25 dokumentarnih filmova, najavili su danas organizatori na konfeenciji u Filmskom centru Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos / K.Klimenko
Foto: Depositphotos / K.Klimenko

Filmski Centar Srbije FSC u saradnji sa Udruženjem dokumentarista Srbije ( DOK ) nastavlja sa realizacijom ovog projekta u cilju promocije domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju. Nekon svake projekcije gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Reditelj Aron Sekelj iz DOK Srbije najavio je bogat program i istakao da su se u odabiru trudili da obuhvate što različitije teme u domaćoj dokumentaristici.

„Drago mi je što mogu da primetim da se u Srbiji povećala zainteresovanost publike za dokumentarni film, te se ona sada izjednačila sa igranim. Takav slučaj je i kod autora, te očekujemo da će sledeća godina biti vrlo plodonosna kada se radi o dokumentaroj formi kod nas“, kazao je Sekelj.

Ognjen Rakčević iz Filmskog centra izrazio zadovoljstvo što su mnogi od ovih filmova sufinansirani na njihovim konkursima, kao i to što su uspeli da u nekoliko centara obezbede projektore preko kojih će publika moći da uživa u digitalizovanom zvuku i slici.

Dan domaćeg filma održaće se u Leskovcu gde je na programu“Taurumun Boy” Jelene Maksimović i Dušana Grubina,u Prijepolju gde će biti prikazan film “Vodič kroz crnu rupu“ Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića, Zrenjaninu “To sam što jesam - Gipsy Mafia” Andrijane Stojković, Novom Sadu “Jedini“ Nikole Polića i „Centar“ Ivana Markovića, Ivanjici “Wongar” Andrijane Stojković, Smederevu „Muzičke traume” Miloša Tomića i “Električni orgazam za ljude budućnosti“ Marije Vukić.

U Vrnjačkoj Banji na programu je“Najlepša zemlja na svetu” Želimira Žilnika, u Požarevcu “Okupirani bioskop” Senke Domanović, Rumi „Nebeska tema“ Mladena Matičevića, Kruševcu „Linija života“ Darka Bajića, Subotici "Poslednja avantura Kaktus Bate" Ðorđa Markovića, Lazarevcu "4 godine u 10 minuta" Mladena Kovačevića.

Publika u Gornjem Milanovcu imaće priliku da vidi"Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali" Gorana Radovanovića, u Kragujevcu "Dugo putovanje u rat" Miloša Škundrića, Negotinu Speleonaut - pod kamenim nebom" Sonje Ðekić, u Vrbasu "Radnička klasa odlazi u raj" Marka Cvejića, Šapcu "Dubina dva" Ognjena Glavonića, Trsteniku "Kad dođu svinje" Biljane Tutorov i Kovinu “Teslin narod” Željka Mirkovića.

Film "Čarobnjak iz Mutnja" Branka Lazića biće prikazan 13. novembra u Obrenovcu, kao i u Subotici „Adamovo ostrvo“ Ivane Todorović, „Čovek od dima“ Luke Papića i Marka Mijatovića i „A sad se spušta veče“ Maje Novaković.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu