Zvanična nota Netfliksu zbog dokumentarca: "Neki delovi su izuzetno netačni"

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki uputio je pismo kompaniji "Netfliks" sa zahtevom da se unesu ispravke u nedavno prikazani dokumentarni film o nacističkim logorima.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: ilustracija depositphoto/aa-w
Foto: ilustracija depositphoto/aa-w

On je u noti istakao da geografska karta u filmu prikazuje niz mesta na kojima su se nalazili koncentracioni logori smrti unutar današnjih granica Poljske, čime se ta zemlja pogrešno predstavlja kao odgovorna za logore smrti, iako je u stvari bila okupirana u Drugom svetskom ratu od Nemačke.

Moravjecki je u pismu Ridu Hejstingsu, generalnom direktoru kompanije "Netfliks", naveo da je važno "odati poštu žrtvama i sačuvati istinu o Drugom svetskom ratu i Holokaustu", ali optužuje "Netfliks" da su "pojedina dela" koja su prikazali "izuzetno netačna" i "istorijski revizionistička".

Uz pismo, Moravjecki je priložio i kartu Evrope s kraja 1942. godine, kao i nalog Vitolda Pileckog, koji je dobrovoljno bio zatvoren u Aušvicu i koji je, pošto je uspeo da pobegne, pisao o svojim iskustvima.

"Verujem da je ta strašna greška učinjena nenamerno", dodao je Moravjecki.

U "Netfliksu" su u izjavi za Rojters istakli da su svesni kontroverzi u vezi s ovim dokumentarcem. Nacistička Nemačka napala je Poljsku 1939. godine, što je označilo i početak Drugog svetskog rata. Nemci su na okupiranim teritorijama gradili koncentracione logore, uključujući i zloglasni Aušvic, u kojima je ubijeno više miliona prognanih, uglavnom Jevreja.

Prošle godine u Poljskoj je uveden zakon koji kažnjava svaki oblik povezivanja Poljske sa zločinima koje je počinila nacistička Nemačka, međutim, pod pritiskom međunarodne zajednice, morali su da izbace odredbu da će počinioci biti kažnjeni s tri godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu