Slobodna zona na bis 13. novembra u DKC-u

Filmski hitovi koji su na 15. slobodnoj zoni izazvali najveću pažnju publike biće prikazani na bis u sredu, 13. novembra, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, najavili su danas organizatori.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Slobodna Zona
Foto: Slobodna Zona

Film Jadnici, koji je na repertoaru u sredu od 17 časova, prati priču Stefana, koji se nedavno pridružio odredu za borbu protiv kriminala u Monfermeju, predgrađu Pariza, gde je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman Jadnici.

Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom i Gvadom, iskusnim članovima tima, ubrzo otkriva da među lokalnim bandama vlada tenzija.

Kada se ova trojka nađe u haosu, nastalom tokom jednog hapšenja, dron će snimiti nešto što preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu u getu.

Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Lađ Lijevim istoimenim kratkim filmom, Jadnici su provokativni uvid u napet odnos koji vlada između lokalnog stanovništva i policije.

Od 19 časova biće prikazan film Kordiljeri snova, za koji je tokom festivala vladalo veliko interesovanje posetilaca.

Posle filmova "Nostalgija za svetlošću" i "Sedefno dugme", reditelj Patrisio Guzman se u filmu Kordiljeri snova okreće Kordiljerima kao metafori tragične istorije zemlje koju je napustio pre više od 40 godina.

Ovaj film je prikazan u okviru zvanične selekcije Filmskog festivala u Kanu ove godine, dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarni film i poslednji je deo njegove alegorijske trilogije (pustinja, voda, planine), kroz koju je naslikao veoma lični portret Čilea, njegovih stanovnika i duhova njihove prošlosti.

Ovogodišnja Slobodna zona privukla je veliku pažnju i muzičkim dokumentarcima.

Tako je film reditelja Andreja Korovljeva Tusta bio rasprodat i biće prikazan u sredu od 19 časova.

Reditelj nam otkriva nepoznate momente iz života Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok benda KUD Idijoti iz Pule.

Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, kolegama i savremenicima, film govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava u bivšoj Jugoslaviji, ali i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalizma u Hrvatskoj.

Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine.

Karte za projekcije na bis u prodaji su na blagajni Dvorani Kulturnog centra Beograda po ceni od 300 dinara.

Filmski festival Slobodna zona otvoren je 7. novembra svečano u Kombank dvorani uz film Areta Frenklin - Amazing Grace.

Poslednja dva dana festivala posetioci će imati priliku da pogledaju film Dane Budisavljević "Dnevnik Diane Budisavljević", koji je rasprodat čak tri puta.

strana 1 od 22 idi na stranu