"Mi nećemo dobiti Oskara, ali će film videti veliki deo sveta"

Mi verovatno nećemo dobiti Oskara za ovaj film, kao što ga nisu dobili mnogi srpski filmovi pre nas, ali smo izborili šansu da "Kralja Petra" vidi veliki deo sveta i svakako, oko 4.000 članova Američke filmske akademije, piše u autorskom tekstu dostavljenom Tanjugu Lazar Ristovski, glavni glumac i izvršni producent filma "Kralj Petar Prvi".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen Youtube/Zillion Film
Foto: Printscreen Youtube/Zillion Film

Ristovski u tekstu navodi da će se "potruditi da nađe pare, i da ih uloži u prezentaciju filma, kako bi svet video pravo lice Srbije, i kako im u svesti ne bi ostala pogrešna slika iz Pariza, na proslavi stogodišnjice Prvog svetskog rata, ili slika iz Poljske na kojoj nije bilo Srbije, čiju je zasluženu slavu uzeo neko drugi".

"Kralj Petar Prvi je film u koji smo uložili ne samo snagu već i veru, jer da nismo verovali, pobedili bi nas mrzitelji koji su bili aktivni u svojoj težnji da nas ometu na našem putu ka uspehu. Ti, kvazi poznavaoci filma, kvazi intelektualci i kvazi poznavaoci ljudskosti i etike, a naročito kvazi nacionalsti, biće tužni jer je srpski kandidat za Oskara, Kralj Petar Prvi", piše Ristovski.

On u tekstu podseća da je komisija naše Akademije u kojoj je bilo preko 20 eminentnih i priznatih filmskih stvaralaca iz svih oblasti; od glumaca, reditelja, scenografa, montažera, kritičara, odlučila u korist njegovog filma.

"Hvala svima onima koji su pomogli da se ovaj film snimi. Celoj ekipi, statistima koji su učestvovali u filmu. Zahvaljujem se svima, do poslednjeg sakupljača ispaljenih topovskih čaura. Film je sa preko 200.000 gledalaca bio jedan od najgledanijih u Srbiji. Tek je počeo svoj internacionalni život, a već je osvojio gran pri na festivalu u Indiji, kao i mnoštvo nagrada na domaćim festivalima", piše Ristovski.

Prema njegovim rečima, istinski heroj ovog filma je njegov sin Petar, koji je reditelj nominovanog ostvarenja.

"Napravili smo ga bez mržnje, kao što i kralj Petar nije mrzeo nikoga. Napravili smo jedan antiratni film koji govori o velikom zlu, ali u isto vreme i o velikom junaštvu i stradanju srpskog seljaka, koji je znao da reč Otadžbina znači isto što i Majka, što i Zemlja, što i Otac i sin. Ne bojim se patetike kao što se nismo bojali plemenite patetike ni u filmu. Svaka umetnost mora da bude patetična i da zrači emocijom, jer inače nije umetnost", zaključuje Ristovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu