Film "Džoker" osvojio Zlatnog lava: Polanski dobitnik Glavne nagrade

Američki triler "Džoker" Toda Filipsa osvojio je Zlatnog lava na 76. venecijanskom međunarodnom filmskom festivalu, saopštila je predsednica žirija Lukresija Martel.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Getty/Vittorio Zunino Celotto
Foto: Getty/Vittorio Zunino Celotto

"Želim da zahvalim Vorner brosu i DC-ju što su izašli iz svoje zone komfora i tako odvažno se zauzeli za mene i ovaj film", rekao je Filips nakon uručenja nagrade.

U filmu se glavni glumac iz borbenog stendap komičara Artura Fleka transformiše u Betmenovog suparnika.

"Hvala vam što ste mi poverili svoje lude talente", rekao je obrativši se glavnom glumcu Hoakinu Finiksu, koji se nalazio pored njega na sceni.

Najbolji scenario pripao je Jonfanu za animirani film "Ne. 7 Čeri Lejn" o Hongkongu 1967. godine, kineskoj poluautonomnoj pokrajni, kojoj je zahvalio što mu je dao slobodu da stvara.

Tobi Valas osvojio je nagradu za najbolji novi talenat za svoj rad u filmu "Babyteeth" Šenon Marfi.

"Ne možemo da verujemo da smo ovde uopšte, tako da je sve dodatno odlično", rekao je Valas.

Film Romana Polanskog o aferi Drajfus, "Oficir i špijun", dobio je Glavnu nagradu žirija, ali reditelj nije bio prisutan da je primi.

Luka Marineli, koji je igrao u francusko-italijanskoj istorijskoj romansi "Martin Idn", dobio je nagradu za najboljeg glumca, a Arijana Askarid, koja je glumila u francuskom filmu "Glorija Mundi", nagradu za najbolju glumicu.

Žiri koji je izabrao dobitnika Zlatnog lava i druge nagrade predvodila je argentinska rediteljka Martel, a činili su ga rediteljka Meri Haron, glumica Stejsi Martin, sineasta Rodrigo Prieto i izvršni direktor Međunarodnog filmskog festivala u Torontu Pirs Handling.

Film/TV

12. LIFFE: "Negujući ljubav prema filmu negujemo i dobre susedske odnose"

Dvanaesto po redu izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE u Leskovcu počelo je ceremonijom svečanog otvaranja u Narodnom pozorištu, a auditorijumu su se obratili direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sonja Conić, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, i umetnički direktor festivala, naš proslavljeni režiser Darko Bajić.

Film/TV četvrtak 19.09. 09:00 Komentara: 0

"Mi nećemo dobiti Oskara, ali će film videti veliki deo sveta"

Mi verovatno nećemo dobiti Oskara za ovaj film, kao što ga nisu dobili mnogi srpski filmovi pre nas, ali smo izborili šansu da "Kralja Petra" vidi veliki deo sveta i svakako, oko 4.000 članova Američke filmske akademije, piše u autorskom tekstu dostavljenom Tanjugu Lazar Ristovski, glavni glumac i izvršni producent filma "Kralj Petar Prvi".

Film/TV četvrtak 12.09. 12:55 Komentara: 37
strana 1 od 19 idi na stranu