Posle BG-a i Niša, Slobodna zona stiže u NS

Dok je u Nišu završen drugi dan festivala, u Beogradu četvrti, Slobodna zona danas počinje i u Novom Sadu (MSUV) filmom Lunchbox.

Podeli

Na beogradskom repertoaru publiku danas očekuju: Future is here filmovi, mladih autora i autorki sa Balkana, filmovi kosovske savremene filmske produkcije (izbor selektora Vetona Nurkolarija), film Gangster te voli hrvatskog režisera Nebojše Slijepčevića, Dobre vibracije, za koje su karte već ranije rasprodate, kao i film Izbezumljenost, koji obrađuje priču o mladom bračnom paru u pokušaju da se izbori za autonomiju od očuha od koga ekonomski zavisi.

U okviru posebnog programa Izvan zidova, koji se bavi LGBT tematikom biće prikazano izuzetno filmsko ostvarenje Stranac sa jezera reditelja Alana Žerodija.

Nakon završetka projekcija, sa početkom u 23 časa, u Kulturnom centru Beograda održaće se Hodničko Pesničenje na Slobodnoj zoni. Učesnici i učesnice Pesničenja su: Zoe Gudović, Višnja Janošević, Mileta Mijatović, Dragoslava Barzut, Milan Milošević, Jelena Anđelovski, hor Proba, Ex Miša, Buzukije Dunavski, autorke i autori sa festivala Slobodna zona, pesnici-namernici i pesnice-namernice.

Treće veče Noćnih razgovora na temu Subverzija i kooptacija održano je sinoć povodom filma Sutra ruskog režisera Andreja Grijaceva. Urednik i moderator Ivan Milenković razgovarao je sa Igorom Štiksom, piscem i profesorom Pravnog fakulteta Univerziteta u Edinburgu i Srećkom Horvatom, filozofom i publicistom.

Razmatrali su mogućnosti subverzivnog delovanja danas, navodeći konkretne primere iz društvene stvarnosti na globalnom nivou. Učesnici razgovora ujedno su i poredili aktuelne revolucionarne prakse sa onima iz druge polovine 20.veka (sa posebnim akcentom na delovanje Frakcije Crvene armije).

Iako kritički nastrojeni prema rezultatima savremenih „revolucija“ od Wall Streeta preko Arapskog proleća do Taksima, sagovornici su se složili da današnja teška društvena situacija nalaže neophodnost subverzivnog delovanja sa nadom u suštinske promene sutra.

I ove godine publika će svojim glasovima odabrati najbolji film festivala koji će osvojiti Nagradu publike, a žiri u sastavu Boban Jeftić (urednik filmskog programa Doma omladine), Srđan Mitrović (MTV Srbija) i prošlogodišnji pobednik konkursa Gavrilo Petrović dodeliće Nagradu publici za najbolju recenziju filma prikazanog na Slobodnoj zoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 62 idi na stranu