"Neprijatelj" zatvara FEST

Na zatvaranju 39. Festa u nedelju uveče (19h) u "Sava centru" biće premijerno prikazan igrani film reditelja Dejana Zečevića i scenariste Đorđa Milosavljevića "Neprijatelj", u produkciji kuće "Biberče".

Podeli

Koproducenti su "Balkan Film" (Republika Srpska/Bosna i Hercegovina), "Tivoli Film" (Mađarska) i "Maxima Film" (Hrvatska).

U ovoj savremenoj antiratnoj drami uloge igraju Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Ljubomir Bandović, Marija Pikić, Slavko Štimac, Dragan Marinković Maca, Stefan Bundalo, Goran Jokić, Vladimir Djordjević i Duško Mazalica. Direktor fotografije je Dušan Joksimović, scenograf Zorana Petrov, kompozitor Nemanja Mosurović, kostimograf Lana Pavlović, montažer Marko Glušac.

Kako najavljuju autori, ovo je film o manipulaciji našim životima i strahovima, o tankoj liniji od prijatelja do neprijatelja, a pritom film u kojem nema neprijatelja. Radnja se dogadja 1995. godine. Mali inžinjerijski vod dočekao je Dejtonski mir u planinama nedaleko od ruševina fabrike uništene u borbama. Svi pripadnici jednice nose mračna sećanja na protekle godine i svako pokušava da se sa njima nosi na sopstveni način.

U takvoj atmosferi vod u ruševinama nalazi zazidani podrum i u njemu čoveka, koji mirno sedi za stolom kao da ih je tu i čekao. Ovim susretom otvara se Pandorina kutija. Situacija se komplikuje kada medju vojnike doluta devojka, u potrazi za svojim izgubljenim ocem. Svi oni žele samo jedno - svoj život u svojim rukama, navodi se u sinopsisu.

Zečević u eksplikaciji svog šestog igranog filma ukazuje da su "neprijateljstva prijatelja obeležila čitav 20. vek" i dodaje da je "zamisao da 'Neprijatelj' bude intimni autorski film koji neće dati odgovore već samo pokazati kompleksnost 'zrna sukoba' koje razara prijateljstva".

"Mnogo puta je istorija potvrdila genijalnost Brojgelove slike 'Slepac vodi slepca'. Na njoj slepi čovek vodi narod, a da oni nisu svesni njegovog hendikepa, već opčinjeni i srećni srljaju sa njim u propast", podseća reditelj.

Prema njegovim rečima, "Neprijatelj" funkcioniše kao globalna metafora koja treba da pruži jedan neobičan, a ubedljiv pogled na ex-ju stvarnost 90-ih godina.

"Kao što su na prostorima nekadašnje zajedničke države iznenada zaratile dojučerašnje komšije, tako su se u 'Neprijatelju' jedan protiv drugog okrenuli dojučerašnji saborci pričom 'jednog ništa' koji misli da je Bog. Situacija naoko apsurdna u sebi krije suštinu ljudskih sukoba", ističe Zečević.

Film je sniman osam nedelja, od oktobra do decembra 2009. godine, na Kozari, u Banjaluci, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, kao i Beogradu. Podržali su ga Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture Srbije, Ministarstvo za prosvetu i kulturu Republike Srpske, Hrvatski Audio-vizuelni centar, Madjarski filmski fond, kao i mnogi predstavnici privrede i medija.

Odmah posle prikazivanja na Festu "Neprijatelj" će imati bioskopsku premijeru 7. marta u "Arena multipleksu" u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu