Vizualizator - Festival fotografije 2014.

Beogradski festival fotografije VIZUALIZATOR 2014 biće održan od 12. do 23. decembra 2014. na više lokacija u Beogradu. Festival je multidisciplinarni događaj koji povezuje institucije i pojedince iz različitih sfera kulturnog, obrazovnog i umetničkog delovanja.

Podeli

Festival se sastoji od niza izložbi fotografije, među kojima je i dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju, Edvard Keating nacionalnog konkursa za najbolju fotografiju Press Photo Srbija, kao i drugih izlagača iz zemlje I inostranstva.

Na različitim lokacijama u Beogradu, u više muzeja i galerija sa raznovrsnim programom tribina, radionica, izložbi fotografije i predavanja fotografa i stručnjaka iz različitih oblasti, ističe se značaj umetnosti fotografije, a učesnici će analizirati fotografiju iz različitih aspekata: kao vizuelnu umetnost, socijalni fenomen i moćno medijsko i obrazovno sredstvo.

Festival ima za cilj promociju fotografske delatnosti, kako u sferi medija, tako i u sferi umetnosti i obrazovanja.

PROGRAM:

>>12. decembar
18,30h izložba poljskog autora Marius Kubieles, Ciklus fotografija “Bruno Schulz”, Narodna biblioteka Srbije

>>14. decembar
14 -17h Radionica “Savremene tendencije u kustoskim praksama”, Dom omladine Beograda, tribinska sala I sprat

>>18. decembar
17h Tribina Fotografske organizacije Srbije, Tržni centar Zira
Sinergijom svih značajnih činilaca na našoj fotografskoj sceni želimo da uspostavimo međusobnu saradnju, formulišemo zajedničke ciljeve i postavimo visoke standarde u profesiji. Takođe i da omogućimo rešavanje problema autorskih prava fotografa, ali i poštovanje etičkih standarda.Na tribini učestvuju učesnici iz zemlje I regiona.
19h IZLOŽBA EDWARD KEATING, dobitnik Pulicerove nagrade, “CITIZENS OF NEW YORK”, tržni centar Zira

>>19. decembar
15h Ulična izložba plakata, podzemni prolaz na Terazijama, kod Palate Albanija i na Zelenom vencu

>>20. decembar
17,30h Tribina “Zumiranje stvarnosti” o medijima i fotografiji, UK Parobrod
Savremena fotografija pruža medijima potpuno nove mogućnosti i načine da se obrate svojim čitaocima. Mnogi je koriste jer “govori više od hiljadu reči”. Brojni su i izazovi etike u vremenu opšte tabloidizacije i vladavine senzacionalizma. U trci za “ekskluzivnim” fotografijama dolazi do kršenja etičkih normi i banalizacije javnog prostora”. Da li su tiraži postali važniji od etičkih principa? Kako rešiti problem neprofesionalnog/neodgovornog ophođenja fotografa prema svojoj, ali i društveno važnoj profesiji?
19h Izložba makedonskih autora, “Elema Monohromatik”, UK Parobrod

>>21. decembar
14,30h Prezentacija knjige Kameradesi “Dirty Season”, UK Vuk Karadžić
16h Izložba fotografija ”Prvi svetski rat”, UK Vuk KaradŽić
Radionica “Zauzmi pozu”, Akademija umetnosti

>>22. decembar
15h Tribina “Katedra u kadru” o profesiji profesora fotografije, zgrada opštine Vračar
Razvoj i promene u savremenoj fotografiji neminovno su uticale i na pristup njenom izučavanju, što su među prvima osetili i profesionalni edukatori, odnosno profesori fotografije. Da li su uspeli da se prilagode i kakva je njihova pozicija danas u Srbiji?
19h Izložba Foto saveza Srbije, UK Palilula
Radionica “Hidro energetske fotografije”, ETF

>>23. decembar
17h Tribina “Otvoreno o fotografiji”, Dom omladine Beograda
Fenomen fotografije u sebi skriva jedan medijski paradoks – najmasovniji i najprisutniji je medij, a o njemu se nedovoljno razgovara i javno debatuje. Zbog njenog sveprisustva u svim segmentima ljudskog života uzima se zdravo za gotovo. Prema njoj se zauzima površan i nekritički stav. Fotografija je prestala da bude pojedinačna i postala je jedno univerzalno telo. Kao da nema početak i kraj. Do te mere je univerzalna da sam pojam fotografija menja značenje.
19h Izložba Press Photo Srbija, najbolje medijske fotografije, Dom omladine Beograda

Festival fotografije VIZUALIZATOR u organizaciji Centra za razvoj fotografije biće svečano otvoren danas, 18. decembra u 19h u TC Zira, Ruzveltova 33. Festival će otvoriti Edward Keating, dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju i dugogodišnji fotograf New York Times-a. Pre otvaranja festivala, u TC Zira u 17h, biće organizovana prva konferencija fotografskih organizacija Srbije.

VIZUALIZATOR je prvi festival fotografije osnovan u Srbiji i predstavlja multidisciplinarni događaj koji povezuje institucije i pojedince iz različitih sfera kulturnog, obrazovnog i umetničkog delovanja. Festival se organizuje u više muzeja i galerija sa raznovrsnim programom tribina, radionica, izložbi fotografija i predavanja fotografa i stručnjaka iz različitih oblasti na kojima se ističe značaj umetnosti fotografije i analizira fotografija sa različitih aspekata: kao vizuelna umetnost, socijalni fenomen i moćno medijsko i obrazovno sredstvo.

Na konferenciji učestvuju: Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije, Lazar Leković, Foto Savez Srbije, Srđan Ilić, Udruženje foto-reportera Srbije, Darko Dozet,Foto organizacija Vojvodine, Miroslav Predojević, ULUPUDS, Miroslav Todorović,Udruženje sportskih fotografa, Marko Rupena,Foto-kolektiv Kamerades, Nemanja Knežević, Belgrade Raw i Tatjana Rantaša, fotograf iz Makedonije.

Ciljevi ove konferencije su, pored uspostavljanja međusobne saradnje, artikulisanje zajedničkih ciljeva i postavljanje visokih standarda u fotografskoj profesiji.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 29 idi na stranu