Otvorena 9. Beogradska nedelja dizajna

Beogradska nedelja dizajna (Belgrade Design Week - BDW) svečano je otvorena u staroj fabrici "Staklopan" u Strahinjića Bana.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Isticanje i promocija srpskog dizajna kontinuirano traje još od sedamdesetih godina prošlog veka, stalno napredujući i promovišući Srbiju u svetu. Ovu izuzetnu manifestaciju BDW tako i razumem i podržavam kao deo prostora u kom ćemo predstaviti svoja dostignuća i razmeniti iskustva sa predstavnicima ove oblasti koji su nam došli u goste", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na otvaranju manifestacije.

On je istakao da je dizajn deo stvaralaštva koji najbrže donosi i usvaja već donete promene, svojim najboljim rešenjima definiše društvo, državu i epohu.

"Od gotovo beskonačnih disciplina dizajna, sve do dizajna veb sajtova za praćenje života i novina koje se dešavaju iz dana u dan, ovaj umetnički izraz dobija nezamenjiv značaj", rekao je Nikolić.

On je rekao da je dobar dizajn industrijskih proizvoda prerastao sebe i postao metafora, odlika čitavih nacija, italijanski ili francuski dizajn su svetski brendovi na korist građana ovih država.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport na otvaranju BDW rekao je da je tim koji organizuje ovu manifestaciju još jednom stavio Beograd i Srbiju tačno u centar modernog dizajna.

"Dizajn je od ogromnog značaja za ekonomski napredak evropskih država, uključujući i Srbiju", rekao je on i podsetio da je Srbija deo programa "Kreativna Evropa" koji je obuhvata i oblast dizajna.

Davenport je naveo da je potencijal dizajna ogroman i da doprinosi stvaranju novih radnih mesta. Iz tog razloga on je izrazio zadovoljstvo što je Delagcija EU prvi put pokrovitelj ovog festivala.

"BDW je institucija koja je mlada i dinamična, ali koja ima ogroman značaj i uticaj", zaključio je ambasador EU.

Ambasador Izraela u Beogradu Jozef Levi rekao je da je srećan što je Izrael jedna od zemalja pokrovitelja festivala i istakao da su se izraelski dizajneri u Beogradu predstavili najznačajnijom izložbom iz njegove zemlje.

"Doneli smo reprezentativnu izložbu iz oblasti dizajna, ona je posle Barselone stigla u Beograd", rekao je Levi i dodao da je reč o izložbi pod nazivom "Out of the box - Design made in Israel" koju organizuje Muzej dizajna u Holonu.

Kroz 150 predmeta za svakodnevnu upotrebu, izložba predstavlja izraelsku kreativnost, pruža uvid u to na koji način stvaraju izraelski dizajneri.

Odabrana je grupa izraelskih umetnika koji razmišljaju kreativno i inventivno, razvijaju jedinstvenu perspektivu i na svež i neočekivan način sagledavaju probleme i pronalaze rešenja.

"Ovo je izložba koja govori o tome da ljudi treba da se bore protiv svih mogućih ograničenja i u kulturi, politici, pronalazeći divna rešenja", istakao je ambasador Levi.

Osnivač BDW Jovan Jelovac zahvalio je pokroviteljima što su svojim prisustvom skrenuli posebnu pažnju na ovu manifestaciju koja godinama dovodi najbolje iz sveta dizajna u Srbiju i istovremeno predstavlja najbolje iz Srbije.

Centralni deo BDW je međunarodna konferencija, čiji je slogan "Brand New World", a do 11.oktobra biće održani izložba Dizajn park, profesionalna radionica Dizajn Labs, predstavljeni projekti Serbian Innovation Sešion i 100% Future Serbia.

U pratećem programu manifestacije biće održane izložbe, radionice, Kreativni forum Srbije, paneli, žurke.

Ovogodišnja BDW održava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, delegacije Evropske unije u Srbiji, Skupštine grada Beograda, Privredne komore Srbije, Turističke organizacije Srbije, a uz podršku ambasada i institucija Japana, Holandije, Švajcarske, Nemačke, Meksika, Indije i Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu