Ova slika nije viđena u javnosti 45 godina: Mogla bi da se proda za 20 miliona

Rani rad britanskog umetnika Dejvida Hoknija, slika koja prikazuje njegov dobro poznat motiv s bazenom, a koja u javnosti nije viđena više od 40 godina, kreće na aukciju uz procenu po kojoj bi mogla biti prodata za oko 20 miliona dolara.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Hokni (86) je 1965., nakon prvog putovanja u Los Anđeles, naslikao Kaliforniju, sliku koja prikazuje dve gole figure u otvorenom bazenu.

Od 1968. delo je u privatnoj kolekciji. Zadnji je put u javnosti viđeno 1979. i vrhunac je licitacije koju će 7. marta održati aukcijska kuća "Christie's" pod nazivom "20th/21st Century: London Evening Sale".

Slika se u katalogu nudi kao primerak s "cenom na upit", a znalci procenjuju da bi se mogla prodati za oko 20 miliona dolara.

"Reč je o jednom od najranijih primera Hoknijevih slika s motivom bazena", rekla je Reutersu Tessa Lord, upravnica "Christie's-ovog" odeljka za posleratnu savremenu umetnost.

Godine 2018. Hoknijevo delo iz 1972. "Portret umetnika" (Bazen s dve figure) prodato je za 90.3 miliona dolara. Bila je to rekordna cena za delo živog umetnika na jednoj aukciji.

"Puno je dodirnih tačaka između dva dela. Uz to smo od rekorda postignutog te 2018. svedočili naglom širenju tržišta i pojačanom interesu za slike Davida Hoknija", rekla je Lord.

"Kalifornia" će u martu najpre biti izložena u Parizu i Njujorku, pre nego što bude vraćena u London, gde će takođe biti izložena pre prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.