Van Gog u plavom cegeru: Kako je pronađeno vredno delo VIDEO

Sve je bilo kao u detektivskom filmu – pronađena je ukradena Van Gogova slika „Prolećna bašta“. Delo vredno milione bilo je umotano u jastuk i spakovano u ceger iz prodavnice nameštaja Ikea.

Izvor: dw.com
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Artur Brand nosi umetničko blago u poznatom plavom Ikeinom cegeru. Jedan video-snimak prikazuje tog istoričara umetnosti kako u svojoj dnevnoj sobi iz cegera vadi jastuk, a iz jastuka – sliku umotanu u foliju. Brand ispušta uzdah olakšanja.

Jer, sada u rukama drži „Prolećnu baštu“ (1884), remek-delo Vinsenta van Goga. Pod uslovom da je to uopšte original.

"Sad treba videti da li jeste ili nije“, kaže Brand. „Zato gledam poleđinu na kojoj ima nalepnica. Imam fotografiju originala pa sve mogu da uporedim.“ Ubrzo zaključuje: "To je to, Van Gog se vratio! Kakav dan!“

Kradljivci pohapšeni

Tri i po godine taj istoričar umetnosti poput detektiva traži „Prolećnu baštu“. U martu 2020. je lopov odneo glasovitu sliku iz muzeja u Larenu nedaleko od Amsterdama. Tamo je slika bila pozajmljena iz muzeja u Groningenu.

Počinilac je noću čekićem razbio ulazna staklena vrata i sa umetninom pobegao na motociklu.

„Prisluškivanjem razgovora je policija tada brzo ušla u trag počiniocima“, priča Brand. „Svi su do sada pohapšeni.“

Lopov je dobio osam godina robije, uhapšen je i posrednik, a nalogodavac je ionako već bio iza rešetaka. Ali – sliku policija nije pronašla.

Kako je Brand ispričao u jednom radijskom intervjuu, lopovi često koriste umetnine za trampu sa državom – otkriće gde je slika, ako zauzvrat dobiju manje kazne ili ako se neki saučesnik pusti iz zatvora. Takvi pregovori su u ovom slučaju propali.

No, slučaj je bio škakljiv i za kriminalce. Holandska policija se trudila da vrati delo najvećeg nacionalnog slikara, te je saslušavala mnogo ljudi. Ubrzo niko nije hteo da ima ništa sa slikom.

Slika u dobrom stanju

Onda se detektivu za umetnine Brandu javio doušnik – vratiće sliku, ako dobije policijske garancije da će sačuvati anonimnost i neće biti uhapšen.

„Bilo je jasno da ta konkretna osoba nije imala ništa s krađom“, kaže Brand.

„Naposletku smo uspostavili dovoljan stepen poverenja da ga nagovorimo da mi preda sliku.“

Andreas Blim, Nemac koji vodi muzej u Groningenu u čijem je vlasništvu slika, pratio je ovu detektivsku priču izbliza.

„Čekao je blizu moje kuće u jednom kafiću“, priča Brand. „Naravno da je bio nervozan. Posle pet minuta je došao kod mene da proveri da li je original.“

Blim je posle izjavio da je slika pretrpela mala oštećenja, ali da je, sve u svemu, u dobrom stanju.

Slika će biti podrobnije ispitana u amsterdamskom Van Gogovom muzeju, pre nego što se vrati u Groningen.

Vinsent van Gog je naslikao „Prolećnu baštu“ tokom dvogodišnjeg boravka kod roditelja u Nuenenu, nedaleko od Ajndhovena. Tamo je doživeo veoma plodnu slikarsku fazu – u tom selu je nastala četvrtina celog njegovog opusa.

Stručnjaci procenjuju da ovo ulje na platno vredi između tri i šest miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.