Najskuplja slika na svetu postaje "digitalna"

Najskuplja slika na svetu Salvator Mundi, koja se pripisuje Leonardu da Vinčiju, ne prestaje da bude u centru pažnje. Kontroverzno delo, koje neki smatraju delom renesansnog genija, a drugi čistim falsifikatom, prodato je 2017. na aukciji "Kristiz" u Njujorku za rekordnih 450,3 miliona dolara saudijskom princu Muhamedu bin Salmanu, što je najveća cena ikada plaćena na aukciji, postaće vlasništvo NFT-a, platforme za digitalne kreacije koje se nalaze na internetu.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Jozef Klopacka
Foto:Shutterstock/Jozef Klopacka

To je projekat iza kojeg stoji ElmonX, platforma za digitalna sredstva u saradnji sa međunarodnom kompanijom za licenciranje slika "Bridgeman Images". Uslovi prodaje, koja počinje 12. avgusta, tek treba da budu objavljeni, piše "The Art Newspaper".

Prethodni NFT-ovi snimljeni u okviru partnerstva uključuju Mona Lizu Leonarda da Vinčija (1503), Van Gogovu Zvezdanu noć (1889), Mislioca Ogista Rodena (1904) i Galeb Kloda Monea (1907). Prema sajtu ElmonX, Mona Liza je prodata u 330 primeraka po ceni od 150,00 funti. Platforma je takođe prodala verziju "autor proof" za 900,00 funti u izdanju od 10 komada.

Međutim, tržište za NFT još uvek fluktuira. NFT digitalnog umetnika Beeplea (NFT Everydays—The First 5000 Days), prodat je za 69,3 miliona dolara na aukciji Christie's-u 2021, ali je s druge strane, u drugoj polovini prošle godine, globalna prodaja NFT-a zabeležila pad od 83%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.