Rubensova slika izgubljena pre trista godina, sada bi mogla biti prodata za vrtoglavu sumu FOTO

Slika baroknog majstora iz 17. veka ponovo je otkrivena nakon što je bila izgubljena 300 godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Slika flamanskog slikara Petera Paula Rubensa, koja je bila izgubljena 300 godina i otkrivena pod imenom drugog autora pre 60 godina u Misuriju, u SAD, biće sledećeg meseca ponuđena na aukciji za vrednost do šest miliona funti, piše Tajms.

Slika baroknog majstora iz 17. veka ponovo je otkrivena nakon što je bila izgubljena 300 godina. Prvobitno se pojavila pre 60 godina u Misuriju, ali je imala drugi naziv i prodata kao rad Lorena de la Hajera pre 15 godina, bez ikakve pompe.

"Ova prelepo očuvana slika, puna Rubensovog italijanskog iskustva, dokaz je da se čak i imena velikih umetnika mogu izgubiti u istoriji", rekao je Džordž Gordon, kopredsednik aukcijske kuće Sotbi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Slika je potvrđena kao Rubensovo delo nakon što je Sotbi sproveo detaljno arhivsko istraživanje i rendgensku analizu slike. Delo je upoređeno sa platnom koje je bilo u vlasništvu Rubensovih đenovljanskih pokrovitelja, porodice Spinola. Navedeno je u njihovim dokumentima, ali se trag gubi 1730-ih.

Rendgenski snimci su otkrili da je delo naslikano preko prethodnih slikarskih napora, a stručnjaci mogu da vide kako veliki umetnik radi u nastojanju da stvori delo. Stoga daju uvid u proces Rubensovog rada tokom njegovih ključnih, ranih godina u Italiji.

Nejasno je kako se izgubio trag Rubensovoj slici. Prvi zapis o njoj je iz 1655. godine, što je bilo 15 godina nakon smrti umetnika. Prenošena je iz generacije u generaciju porodice Spinola, a poslednji put je zabeleženo da ju je nasledila jedna od ćerki u toj porodici 1731. Zatim se trag gubi. Možda je nekim brakom slika izašla iz porodice i nestala iz evidencije. Kako je od Evrope iz 18. veka dospela do Misurija, može se samo pretpostaviti. Tamo se pojavila u jednoj kolekciji iz 1963. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.