Da Vinčijev crtež enormnom sumom obara aukcijski rekord FOTO

Crtež medveđe glave slavnog italijanskog slikara Leonarda da Vinčija bi mogla da dostigne cenu od 16,7 miliona dolara, što bi mogao da bude rekord u ovoj kategoriji, saopštili su iz britanske aukcijske kuće Kristis.

Izvor: Tanjug
Podeli

Dužine samo sedam centimetara "Glava medveda" je naslikan na ružičasto-bež papiru, a pojaviće se na aukciji u julu, prenosi Rojters.

Aukcijska kuća navodi da je crtež jedan od osam očuvanih crteža Leonarda da Vinčija u privatnom vlasništvu koji ne pripadaju Britanskoj kraljevskoj kolekciji ili Devonšajr kolekciji u Čatsvortu.

To će biti glavna stavka na aukciji Kristisa 8. jula u Londonu, sa procenjenom vrednošću između 11 i 16,7 miliona dolara.

Prethodna rekordna prodaja se odigrala 2001. godine, kada je za Da Vinčijev crtež "Konj i jahač" dato više od 11 miliona dolara.

Vlasništvo "Glave medveda" je bilo u rukama britanskog slikara Tomasa Lorensa, a nakon njegove smrti 1.830. godine, crtež je došao u ruke trgovca Samujela Vudburna, koji je prodao Da Vinčijevo delo za 3,5 dolara, prema saopštenju aukcijske kuće.

Aktuelni vlasnik ima "Glavu medveda" u posedu od 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.