Treći dan u znaku heroja Slobodne zone

Treći dan festivala Slobodna Zona obeležili su filmovi Povratak u Homs i U potrazi za Vivijan Majer, za koje se tražila karta više.

Podeli

Kao i uvek Slobodna Zona nikoga ne ostavlja ravnodišnim - sa jučerašnje projekcije filma Pleme gledaoci su izašli pod veoma snažnim utiskom, a ovaj film o maloletničkom nasilju i brutalnosti štićenika unutar institucija ponovo će biti prikazan sutra u Dvorani Kulturnog centra od 19 časova.

Treći Noćni razgovori na ovogodišnjoj Slobodnoj Zoni održani su nakon projekcije filma Povratak u Homs, o mladom Sirijcu Basetu koji je od predvodnika protesta protiv režima Bašara el Asada postao učesnik građanskog rata u Siriji. Da li je Baset heroj ili ne, koji ga motivi vode i na koje načine ih možemo objasniti, bila su osnovna pitanja sinoćne debate.

Momir Turudić, novnar Vremena koji je sredinom dvehiljaditih boravio u Siriji, od početka je bio kritičan. „Nedostatak detalja i pojednostavljena slika konflikta čine da ovaj film izgleda kao ratna propaganda“, rekao je Turudić i objasnio da se broj zaraćenih strana od prvobitne dve značajno umnožio, te da postoji „bezbroj grupa u Siriji i da se svaka bori za svoje viđenje slobode.“

Psihološkinje Maša Vukčević i Jelena Dobrić koje rade sa tražiocima azila, svakodnevno se susreću sa izbeglicama iz Sirije i drugih ratom zahvaćenim područja. Najčešća tegoba kod azilanata je post-traumatski stresni poremećaj (PTSP) koji one objašnjavaju kao reakciju organizma u situaciji kada pojedinac nije u stanju da se izbori sa ogromnom traumom sa kojom je suočen. Maša Vukčević je, govoreći o Basetu, objasnila da se često javlja „krivica preživelog“ kada čovek oseća da nije učinio sve što je mogao kao i potreba za „uspostavljanjem kontrole“ odnosno nada se da će se desiti neko dobro kao posledica akcija pojedinca. Kada je reč o herojstvu one su se složile da ne postoji psihološki kriterijum koji daje odgovor na pitanje da li je neko heroj. „Heroj ne mora da zna da je heroj, kao što ni stav „Biću heroj“ ne vodi nužno do herojstva.“

Odgovarajući na pitanje „Da li je Baset imao izbor?“ Jelena Dobrić je rekla da je izbora malo. „Izbor koji je stavljen pred njih je da napuste zemlju ili da ostanu u njoj, a ako ostanu onda ostaju u ratu. Ono što ih održava je ta nada koju imaju da će u Siriji ipak biti bolje. Međutim, strahote su mnogo veće nego što film može da pokaže.“

Danas će na poslednjim ovogodišnjim Noćnim razgovorima u 23:45h nakon filma Boyhood, Ričarda Linklejtera, koji je sniman sa istom glumačkom postavom u rasponu od 12 godina, o odnosu između filma i stvarnosti, razgovarati pisac iz Splita Jurica Pavličić i Petar Milat, filozof iz Zagreba.

Zbog velikog interesovanja i rasprodatih ulaznica Slobodna Zona će organizovati dodatnu projekciju filma Boyhood, danas, u Domu omladine Beograda, kao i sutra u Dvorani Kulturnog centra. Boyhood će u Novom Sadu premijerno biti prikazan u sredu, 11. novembra u 20 časova u bioskopu Arena Cineplex. U okviru tradicionalne Slobone Zone na BIS možete pogledati filmove 20000 dana na Zemlji, So zemlje i Boyhood u Dvorani Kulturnog centra, 13. novembra od 15 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Kultura

"Uzbuđenje je sada na Slobodnoj zoni"

Uzbuđenje je iz dvorana multipleksa zasutih velikim akcionim blokbasterima otišlo na „Slobodnu zonu“, smatra rediteljka Mila Turajlić koja preporučuje svoje omiljene filmove sa ovogodišnjeg, ali i ranijih izdanja festivala.

Film/TV petak 7.11. 12:09 Komentara: 7

Sve je spremno za 10. Slobodnu zonu

Deseti filmski festival angažovanog filma "Slobodna zona", na kome će biti prikazano 26 filmova iz čitavog sveta, otvara 7. novembra u Sava centru dokumentarni film o muzičaru Niku Kejvu "20.000 dana na Zemlji", najavili su danas organizatori.

Film/TV utorak 4.11. 16:30 Komentara: 0

"So zemlje", "Pleme" i "Suđenje u Mađarskoj" na SZ

Na jubilarnom filmskom festivalu Slobodna zona gledaoci će imati priliku da pogledaju i filmove So zemlje, Pleme i Suđenje u Mađarskoj, dva dokumentarca i jedan igrani film koji će se naći na programu u sva tri grada, od 7. do 12. novembra, i to u osam bioskopskih sala.

Film/TV petak 17.10. 10:03 Komentara: 0

Slobodna zona: Publika izabrala “Lunchbox”

Pobednički film devetog izdanja filmskog festivla Slobodna zona, prema glasovima publike, je film “Lunchbox”, dirljivo ostvarenje reditelja Riteša Batre u kome mala zabuna izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

Film/TV sreda 13.11. 14:50 Komentara: 2

Borat i Bridžit Džons dobili sina

Bar tako piše „Holivud reporter“ o filmu „Gangster te voli“ hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića, koji je beogradsku premijeru imao 11. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, na festivalu „Slobodna zona“.

sreda 13.11. 12:49 Komentara: 5

Slobodna zona: 3 filma na bis

Usled ogromnog interesovanja publike i rasprodatih ulaznica, filmski festival Slobodna zona će u sredu 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda organizovati reprizne projekcije filmova za koje se tražila karta više.

Film/TV nedelja 10.11. 14:25 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu