Veliki rat je neizbežan. Spremaju se: Desiće se pre 24. februara

Vladimir Putin je spreman za "veliki rat" sa NATO-om kako bi pokušao da vrati gvozdenu zavesu, upozorio je ruski ekspert Grigorij Judin.

Izvor: dailymail.co.uk
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je na to upozorio nakon što je otkriveno da Rusija planira "novi preventivni udar" u Ukrajini.

Navodi se da se Moskva priprema za novu ofanzivu uoči prve godišnjice invazije 24. februara, a satelitske fotografije pokazuju kako Putinove snage grade utvrđenja.

"Putin ima za cilj da počne tako što će progutati i Ukrajinu i Moldaviju, a zatim pokoriti istočnu Evropu obnavljajući gvozdenu zavesu u stilu Hladnog rata širom kontinenta", kaže profesor Grigorij Judin.

On vidi celu istočnu Evropu“kao svoj "feud", rekao je profesor za Jutjub emisiju "CivilNet".

Dr Judin, profesor na Moskovskoj školi društvenih i ekonomskih nauka, ne veruje da će se velike zapadne zemlje boriti da spasu Poljsku i Litvaniju.

"Moramo se osloboditi iluzije da je ovo rat između Rusije i Ukrajine sa tačke gledišta rukovodstva [Kremlja]", rekao je on.

"Rusko rukovodstvo ne veruje da Ukrajina postoji. Nemoguće je boriti se protiv onoga što ne postoji. [Za njih] je rat u Ukrajini zaista protiv Zapada."

Sve o ratu u Ukrajini pratite u Live Blogu B92.

Putin navodno planira da NATO bude potisnut iz zemalja poput Poljske i Litvanije koje su nekada bile u SSSR-u ili njegovoj sferi uticaja.

"Celu istočnu Evropu Vladimir Putin smatra svojim feudom. Već u planu tekuće vojne operacije je zauzimanje Moldavije", tvrdi profesor.

Predviđajući Putinovu spremnost za "veliki rat", rekao je: "Oni još ne mogu da dođu do njega jer nisu tehnički pripremljeni. Ali Moldavija je tu [u planovima] bez ikakve sumnje."

On je u intervjuu naglasio da ako rusko rukovodstvo nastavi po svom scenariju "neizbežno ćemo videti rat na svim ovim teritorijama [istočne Evrope], a možda i dalje".

To je rat za koji kaže da ga je "rusko vojno i političko rukovodstvo dugo smatralo neizbežnim".

On je ranije predvideo da će Putin narediti opštu mobilizaciju za "najbesmisleniji rat u istoriji".

Pročitajte još:

Rusija: Primoravaju nas da ubrzamo tempo

Jasna poruka: Šta god govorili, u ratu ste

U međuvremenu, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov je rekao: "Sada se pripremaju za maksimalno aktiviranje i veruju da bi do godišnjice trebalo da imaju neka dostignuća".

"Nije tajna da se spremaju za novi talas do 24. februara, kako sami kažu", rekao je on za Radio Svoboda.

On je takođe rekao da ruska vojska već nedelju dana izviđa odbrambene sposobnosti ukrajinskih trupa u regionu Zaporožja.

Analiza Brejdija Afrika, analitičara obaveštajnih službi otvorenog koda, pokazuje ruska nova utvrđenja duž celog fronta u Lugansku, od ruske granice do Donjecka, i širom Zaporožja i Hersona.

Satelitski snimci novih moskovskih utvrđenja takođe mogu pokazati da je Putin zabrinut zbog nove ukrajinske kontraofanzive – nakon vesti o modernim tenkovima koji se šalju sa Zapada.

"Oni u osnovi pokušavaju da konsoliduju svoje dobitke i zadrže delove kojih su se do sada držali", rekao je Afrik, koji radi na "American Enterprise Institute".

"Mislim da je to definitivno i poruka vojnicima u Ukrajini, i svima koji možda gledaju, da će barem pokušati da ostanu."

Vest prati video snimak koji snima trenutak kada ruski tenk ulazi pravo u minsko polje dok gađa artiljerijsku vatru u Ukrajini. Vozilo se vidi kako vozi praznim putem, za koji se smatra da je izvan Donjecka, koji je okružen stotinama kratera od granatiranja. Na snimku se vidi kako artiljerijska granata eksplodira oko 20 metara ispred tenka dok se nastavlja napred. Tenk nestaje iza oblaka dima pre nego što pređe preko mine i ponovo eksplodira. Samo sekund kasnije dešava se nova eksplozija i vatrena lopta izbija iz tenka, terajući vojnike unutra da beže. Snimak dronom se završava tako što se vidi kako četiri vojnika beže od olupine u polja sa kraterima sa strane.

Video dolazi u trenutku kada su ukrajinske trupe u petak bile u "žestokom" sukobu sa ruskim borcima za kontrolu grada Vugledara jugozapadno od Donjecka dok se dve strane bore duž južnog fronta.

Obe strane su tvrdile da su uspele u malom administrativnom centru stambenih blokova okruženih ravnim poljima, na maloj udaljenosti od strateške nagrade sela Pavlivka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu