Kurti: Zajednica srpskih opština? Ne može

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ponovio je da tzv. Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi, kao što je to presudio Ustavni sud 2015. godine.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL
EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Kurti je to rekao za "Kosovo pres" komentarišući jučerašnju izjavu američkog ambasadora Filipa Kosneta da Priština ima obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, prenosi prištinska Koha.

"Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi, poput planinskog udruženja ’Rugovo’. Udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha, ni slova Ustava Kosova. I praktično tako nešto je rečeno presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015", rekao je Kurti.

Dodao je da Kosovo podržava prava manjina i da je protiv marginalizacije ili diskriminacije.

"Čini mi se da zahtev za etničkim udruživanjem, koji je aktuelan već skoro deceniju, ne potiče od običnih ljudi, već li od političara i naših severnih suseda", rekao je Kurti.

Kosnet je izjavio da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO i da obe strane u dijalogu imaju obavezu da poštuju postignute dogovore i obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu