"Ako SAD misle da usporimo - neka plate"

Administracija predsednika Žaira Bolsonara stavila je do znanja da će biti spremna da uspori seču brazilskih šuma u ​​Amazoniji ako SAD plate milijardu dolara.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Shutterstock/Novikov Aleksey
Foto: Shutterstock/Novikov Aleksey

Brazilski ministar zaštite životne sredine Rikardo Sales rekao je u intervjuu za Vol strit žurnal da će trećina tog iznosa biti upotrebljena za finansiranje specijalnih policijskih snaga kako bi se osigurala primena zakona o životnoj sredini.

Preostali deo sredstava Brazil bi navodno raspodelio siromašnim poljoprivrednicima da pronađu alternativne izvore prihoda, a da ne moraju da seku i pale šume da bi preživeli.

„Moramo se usredsrediti na ljude, nekih 23 do 25 miliona ljudi koji žive u Amazoniji“, rekao je Sales.

„Ovo je područje sa najnižim indeksom razvijenosti u celoj zemlji i zato su im ilegalne aktivnosti toliko privlačne. Ako tim ljudima ne pružimo ekonomsku podršku, oni će i dalje biti iskorišćavani i podsticani da se bave ilegalnim aktivnostima.“

Sales je objasnio da nije došao na ideju da sam traži novac od SAD, već se samo pozvao na najave predsednika Džoa Bajdena, date tokom predsedničke kampanje, da će od svetskih sila prikupiti 20 milijardi dolara da bi se spasla amazonska prašuma.

„Mislimo da je milijardu dolara, tako da je samo 5% od 20 milijardi dolara koje je spomenuo tokom kampanje vrlo razuman iznos koji se može ponuditi unapred“, rekao je Sales, koji tvrdi da bi strane donacije mogle u potpunosti zaustaviti prijavljivanje i spaljivanje šuma Amazona do 2030.

Sales je svoj zahtev poslao u Vašington neposredno pre virtuelnog međunarodnog samita o klimi, koji je organizovala Bela kuća, a kojem će danas i sutra prisustvovati četrdesetak svetskih lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu