"Dijalog vlasti i opozicije bez stranaca"

Predsednik DSS Miloš Jovanović pozvao je danas vlast da organizuje okrugli sto vlasti i opozicije o izbornim uslovima, čiji bi zaključci bili obavezujući.

Izvor: Beta
Podeli
Printskrin/ TV B92/ arhiva
Printskrin/ TV B92/ arhiva

On je kazao da je do redovnih predsedničkih i beogradskih izbora, ali i najavljenih prevremenih parlamentarnih ostalo tek godinu dana.

"U cilju prevazilaženja podela u društvu Srbiji je potreban dijalog o brojnim pitanjima koje te podele prouzrokuju. Jedno od pitanja najveće važnosti jeste ono koje se odnosi na stvaranje uslova za potpuno slobodne i fer izborne uslove, koje može da se reši samo dijalogom vlasti i opozicije", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Naveo je da je to unutrašnje pitanje Srbije i treba da se odvija bez ikakvog spoljnog mešanja i posredovanja, "sa stanovišta očuvanja ugleda i dostojanstva države davanje saglasnosti na inostrani politički uticaj na odvijanje ovog neophodnog dijaloga mora da se smatra neprihvatljivim".

"Dobar primer može da se nadke u organizovanju delimično uspešnog Okruglog stola vlasti i opozicije 1992. godine, na kome su učestvovali predstavnici vlade i brojnih opozicionih stranaka", dodao je on.

Jovanović je predložio da tema okruglog stola bude uloga i obaveze svih medija, posebno medija pod neposrednom državnom kontrolom, u ispunjavanju odredbi zakona o javnom informisanju i preispitivanje rada REM-a.

Takođe, predložio je da teme budu i obaveze policije i pravosudnih organa u sprečavanju, otkrivanju i sankcionisanju krivičnih dela protiv izbornih prava, utvrđenih u glavi 15. Krivičnog zakonika i formiranje tela za praćenje izvršenja odluka Okruglog stola i toka izbornog procesa, sa jednakim brojem članova predstavnika vlasti i opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu