Nakon protesta srpske i albanske strane: EU će donacijama premostiti jaz do isporuke vakcina iz Kovaksa

Evropska komisija, zajedno sa zemljma članicama, radi na koordinaciji donacija vakcina koje će se isporučiti zemljma Zapadnog Balkna.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/lightsource
Depositphotos/lightsource

Pročitajte još:

B92.net ekskluzivno: Skandalozan predlog EU - nema vakcina za Srbiju i Balkan pre maja

To će biti učinjeno pre nego što počnu prve isporuke iz mehanizma Kovaks, rečeno je za Tanjug u Briselu.

Portaprolka za porširenje u EK Ana Pisonero za Tanjug objašnjava da su donacije iz EU i Kovaks dva različita sistema.

”Mi radimo sa našim partnerima i zemljma članicama kako bi obezbedili deo doza koje dođu u EU za Zapadni Balkan. Konkretni datumi za Kovaks u pogledo raspodel vakcina to je na njima da objasne . Oni pregovaraju o vakcinama sa različitim proizvođačima”, kaže Ana Pisonero.

Ona je za Tanjug potvrdila da će Komisja obezbediti zemljama Zapadnog Balkna dodatna sredstva za nabavku vakcina.

”Ne možemo da vam potvrdimo tačne cifre, radimo na obezbeđivanju fondova, zajedno sa zemljma članicama, koji bi pomogli vakcine mogel da budu raspodeljnej na vreme i za partbere na Zapadnom Balkanu, kako je i komesar Varheji naveo. Tačne cifre ćemo objaviti kada se odluka o tome donese”, kaže Ana Pisonero.

U izvorima iz institucija Eu za Tanjug objašnjavaju da oni nemaju uticaj na odluke Alijanse za vakcine (Gavi), koja je javno-privatna organizacija sa sedištem u Ženevi, a koja se bavi imunizacijom i nabavkom vakcina za ekonomski slabije zemlje kroz mehanizam Kovaks.

”Prema nekim informacijma, Kovaks bi trebao da prve ture vakcina podeli u drugom kvartalu sledće godine. Ono što EU radi je da pokušava da premosti taj period i pomogne regionu kda je u pitanju što brža nabavka vakcina”, navode diplomstksi izvori za Tanjug

Najviši zvaničnici Evropske komisje u više navrta su napominjli da će EU i zemlje članice donirati deo svojih vakcina partnerima iz susedstva, ali i kao humanitarnu pomoć siromašnim zemljama širom sveta .

”Ovo je privremeno rešenje za prevazilaženje vremenskog jaza dok vakcine od Kovaks ne budu široko dostupne. Trenutno radimo na metodologiji da se to dogodi”, poručio je potpredsednik Komsije Margaritis Shinas.

U Briselu napominju da su obezbedili oko 2 milijarde vakcina, što je više nego dovoljno za građane EU, a da će višak biti podeljen zemkja Zapadnog Balkana i širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu