Protest hiljade desničara protiv španske vlade FOTO

Nekoliko hiljada pristalica krajnje desne španske stranke Voks protestovalo je danas vozeći automobile i motore u centru Madrida i drugih gradova.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/ FERNANDO VILLAR
EPA-EFE/ FERNANDO VILLAR

Građani su protestovali zbog načina na koji se vlada levice bori protiv pandemije koronavirusa.

Vladu socijaliste Pedra Sančesa Voks optužuje da je lagala o uticaju zdravstvene krize i za kršenje prava Španaca, uvođenjem zabrane kretanja i obustave rada kompanija.

Voks je pozvao pristalice da protestuju u vozilima i tako zaobiđu zabranu okupljanja uvedenu tokom dvomesečnog vanrednog stanja radi suzbijanja novog koronavirusa.

Protest je nazvan "Karavan za Španiju i slobodu".

Iz autobusa bez krova na čelu karavana u Madridu, lider stranke Voks Santjago Abaskal rekao je da oni "nikada neće zabraviti" šta je vlada učinila.

"Nemojte da sumnjate da ćemo ih suočiti s pravdom. Oni to znaju i zato pokušvaju da nas zastraše", rekao je Abaskal.

Većina učesnika protesta imala je španske zastave.

Bilo je i malih grupa ljudi koji su na protestu učestvovali bez vozila, a neki od njih nisu poštovali pravilo držanja dva metra distance.

Protesti su održani i u Barseloni, Sevilji i drugim gradovima.

Vlada Španije navodi da su restriktivne mere koje su primenjene bile neophodne radi zaštite zdravstvenog sistema od kolapsa i spasavanja hiljada života.

Premijer Sančes je rekao da demonstranti koriste svoja ustavna prava, ali je od njih zatražio "da poštuju pravila i odluke koje su donele zdravstvene vlasti".

"Ova vlada će propovedati saglasnost, mirnu koegzistenciju, poštovanje i toleranciju, a ne mržnju i gnev", kazao je Sančes.

Španske vlasti su objavile da je zaraza korona virusom potvrđena u zemlji kod više od 280.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 28.000.

EPa-EFE/ BALLESTEROS
EPa-EFE/ BALLESTEROS

EPA-EFE/ EMILIO NARANJO
EPA-EFE/ EMILIO NARANJO

strana 1 od 507 idi na stranu